13 C
Kotor

Slušaj online radio

Meljine kompleks: Sva imovina pod hipotekom, računi ugašeni

Bolnica Meljine

Opština Herceg Novi nije imala ni pravni ni ekonomski interes da traži otvaranje stečaja, jer joj je moralo biti poznato da, na mnogo brži i lakši način, može naplatiti svoja potraživanja korišćenjem bilo kog drugog pravnog sredstva – stoji u žalbi kompanije Duška Kneževića Meljine kompleksa (MK) u kojoj je prije mjesec otvoren stečaj.

U žalbi u kojoj od Apelacionog suda traže da odluku ili preinači i odbije zahtjev opštine ili ukine i naloži da se postupak ponovo sprovede, navode da je opština mogla da obezbijedi potraživanje stavljanjem zaloge na nepokretnosti, pa smatraju da je zahtjev za stečaj zloupotreba. Odluka o stečaju je, kako tvrde, zasnovana na nepotpunom izvještaju privremenog stečajnog upravnika, imajući u vidu da MK krivicom suda i ranijeg stečajnog upravnika nema dokumentaciju na osnovu koje bi mogao biti urađen valjan izvještaj, a upravnik nije pribavio dokumenta koja se nalaze kod Specijalnog policijskog odjeljenja za organizovani kriminal.

Sudija Privrednog suda Dragan Vučević otvorio je stečaj zbog poreskog duga od 720.000 eura, a za stečajnog upravnika imenovao je Lada Šekularca. Da li će biti održan prvi sastanak povjerilaca zakazan za 12. jul, kao i ročište za ispitivanje potraživanja 20. jula, zavisi od odluke Apelacionog suda po žalbi MK.

MK je ranije upravljala bolnicom Meljine, koja je u stečaju od jeseni 2019. zbog duga za struju od 242.300 eura. Sporni porez na nepokretnosti MK nije plaćao od 2014. do 2020. godine. Stečaj je do sada otvaran tri puta na zahtjev direktorice Olivere Elez-Mihajlović, isto toliko puta ukidan, dok je drugi sudija četvrti njen zahtjev odbio, jer su u međuvremenu druge dvije Kneževićeve kompanije izmirile ovaj dug.

Iz MK su tokom postupka tvrdili da je zahtjev opštine bespredmetan jer je Viši sud u Podgorici krajem marta blokirao imovinu, zbog čega ne postoji mogućnost da se povjerioci namire, kao i da je potraživanje opštine neznatno u odnosu na vrijednost imovine. U izvještaju privremenog upravnika stoji da je MK ukinuo dva računa 2018, a krajem prošle godine i u CKB-u, pa trenutno nema otvoren račun ni u jednoj banci. U avgustu 2018. račun je bio u blokadi duže od dvije godine na 350 hiljada eura, a sve nepokretnosti su pod hipotekama, privremenim mjerama i zabilježbama postupaka, notarskih zapisa i poreskih potraživanja. Prema podacima Uprave prihoda i carina, Meljine kompleks je posljednji IOPPD obrazac podnijela za oktobar 2019, dok od 2018. godine nije predavala završne račune.

Izabran arbitar

Advokat Miloš M. Vuksanović saopštio je da je u postupku investicione arbitraže koju su Atlas grupa i Duško Knežević pokrenuli protiv Crne Gore izabran arbitar. Navodi da prema UNCITRAL arbitražnim pravilima, Crna Gora ima rok od 30 dana da izabere svog arbitra, a ukoliko to ne uradi, izabraće ga Stalni arbitražni sud u Hagu.

– Pravni tim Atlas grupe i dr Duška Kneževića su 1. decembra 2020. godine poslali zahtjev za arbitražu, čime je pokrenut arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore radi naknade štete. Arbitražni postupak je započet zbog kršenja Međunarodnog ugovora između Crne Gore i Kipra o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, koji propisuje u ovom slučaju primjenu arbitražnih pravila UNCITRAL – saopštio je Vuksanović.

Izvor:Pobjeda
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije