14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Migranti koji su pokušali prijeći Sredozemno more vraćeni u Libiju

migranti – foto AFP

Oko 500 migranata koji su pokušali prijeći Sredozemno more vraćeno je natrag u Libiju, rekao je u petak glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije, dva dana nakon što su humanitarne udruge izgubile kontakt s brodom koji je prevozio migrante.

– Libija nije sigurna zemlja, stoga migranti nikako nisu smjeli biti tamo vraćeni, napisao je na Twitteru glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije Flavio Di Giacomo.

Riječ je o 485 migranata koji su iskrcani u libijskoj luci Bengazi, rekao je Di Giacomo za Reuters, međutim još nije upoznat s detaljima.

Kontakt s brodom koji je prevozio spomenutu grupu migranata izgubljen je u srijedu ujutro, izvijestila je humanitarna udruga “Alarm Phone” koja skuplja pozive upomoć od migrantskih plovila koja se nađu u opasnosti te ih prosljeđuje nadležnoj obalnoj straži.

U međuvremenu je brod plutao morem na poziciji od 320 kilometara sjeverno od Libije i više od 400 kilometara od Malte ili talijanskog otoka Sicilije.

Talijanska Obalna straža u četvrtak je priopćila da je u dvije odvojene intervencije spasila 423, odnosno 671 migranta u talijanskim vodama, međutim Alarm Phone napominje da navedene akcije spašavanja nisu povezane s brodom s kojim su još u srijedu izgubili kontakt.

Iz talijanske Obalne straže nisu imali komentar o migrantima vraćenih u Libiju.

U još jednom odvojenom slučaju, njemačka humanitarna udruga “SOS Humanity” skrenula je pozornost na 27 migranata koje je na moru preuzela posada jednog tankera, nakon čega su, na ilegalan način, vraćeni u Libiju.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu migranti ne smiju, protivno njihovoj volji, biti vraćeni u zemlje gdje im prijeti nehumani tretmani, koji su pak u niz navrata bili zabilježeni u već spomenutoj sjevernoafričkoj državi.

Europske su vlade u sve većem broju zaoštrile migrantsku politiku, uključujući i talijansku vladu koja je suočena s porastom broja migranata koji morskim putem dolaze u zemlju.

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 47 tisuća iskrcaja, što je 18 tisuća više nego u istom razdoblju lani.

Izvor:HIna

Najčitanije