26.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Gajeta Mila vratila se s Atlantika na Prvić: ‘Gdje god plovimo idemo s Hajdukovom zastavom!‘

Prrivatna arhiva

Nakon što je od 14. do 21. maja sudjelovala na Festivalu u Morbihanu, jednoj od najvećih svjetskih manifestacija maritimne baštine i tradicijskih brodova, gajeta Mila danas se napokon vratila s Atlantika u svoj šibenski arhipelag.

Iz grada Vannesa stigla je šleperom u Tribunj, i to nakon što je punih pet dana plovila između otoka i otočića čuvenog zaljeva u francuskoj Bretanji te se pritom otisnula i na ocean.

Podsjetimo, predivna šest metara dugačka barka iz 1968. godine s latinskim jedrom u vlasništvu je obitelji Antić iz Prvić Šepurine i predstavljala je boje Dalmacije na ‘La semaine du Golge Morbihan‘ među više od 1500 drvenih brodova iz čitave Europe. Posadu su činili Boris Antić, Zoran Franić, Goran Franić te Boris Radovčić, dok su sponzori ove avanture, uz Udrugu za očuvanje maritimne baštine Cronaves, bili Grad Vodice i lokalna Turistička zajednica.

– Ovo je bila prilika da izvedemo našu gajetu na ocean. Premda smo svi stari iskusni jedriličari to je bilo jedno nevjerojatno iskustvo. Na Atlantiku, ali posebno u samom zaljevu Morbihan, na plovidbu utječu snažne struje te drastične izmjene oseke i plime na što nismo navikli – kazao nam je Boris Antić, dodavši kako je posada i ovoga puta na Festivala u Francuskoj i tijekom službenog defilea brodova na vrh jarbola postavila – zastavu Hajduka!

– Hajduk tako nosimo s nama gdje god plovimo, na svaku regatu, na svako more… To nam je poseban gušt – poručio je na kraju Antić.

Najčitanije