24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mihajlo Pupin i Tarzan- junaci nagrada Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Moškov i Kriještorac – Foto Krsto Vulović

Nagrada Dječjeg žirija Kotorskog festivala pozorišta za djecu otišla je u ruke lutkarskom ansamblu Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, za izvedbu predstave “Mihajlo Pupin – Idvorski”, koju je povodom 170 godina od rođenja velikog naučnika, pisca, dobrotvora i rodoljuba, po originalnom tekstu Uglješe Šajtinca, režirao reditelj Petar Pejaković.  Ova predstava je sve članove Dječjeg žirija “posebno dirnula svojom pričom, izvedbom i porukom “Poštuj tuđe, s mjerom budi, ali misli na svoje“.

-Priča o djetinjstvu, odrastanju, priča o podršci porodice i priča koja nas sve poziva da mislimo o slobodi, ona je priča koja nas je najviše podstakla na razmišljanje i koja nas se najviše tiče. Ono što je doprinjelo cijeloj priči jeste dinamika, scena i upečatljiva scenografija, kostimi i rekviziti koji su nam svo vrijeme držali pažnju. Poštuj tuđe, smjeran budi, ali misli na svoje, navode u svom obrazloženju članovi Dječjeg žirija. Nagradu je preuzeo reditelj Petar Pejaković.

Svima poznata tema “Tarzan – gospodar džungle”, dobila je svoju izuzetnu verziju u režiji Davora Dragojevića i Tamare Vujošević Mandić, uz mladu glumačku ekipu u predstavi Gradskog pozorišta Podgorica, ostvarujući „dopadljivost književne teme, uvjerljivu glumu i interpretaciju koja je držala pažnju od početka do kraja“, stoji u obrazloženju   Gradskog žirija, čiju je Nagradu ovo ostvarenje dobilo. U ime ansambla primila ju je glumica Ivona Čović Jaćimović.

Iz predstave Mihaljo Pupin – foto Krsto Vulović

-Sinhronizovanost brojnih članova glumačke ekipe i lutkarska animacija su odlično sprovedeni. Spretnost i uvjerljivost u vođenju priče učinila je da publika svih generacija uživa. Čitava predstava je odigrana sa takvom lakoćom da se ne primjećuje ogroman kreativni napor i fizička spremnost koji su uloženi u izvođenje. Ona je puna energije, dobrih vibracija, plesa i akrobacija. Mlada glumačka ekipa potpomognuta starim asovima odlično je nadgradila dobro poznatu temu. Predstava Tarzan prenosi poruku da u džungli vlada zakon, ali ne onaj iz kojeg dolaze ljudi. Odlično je prenjeta i poruka o potrebi zaštite prirode, kao i da ljubav nema granica i da na kraju pobjeđuje svako zlo, navodi se u obrazloženju Gradskog žirija.

Dječiji žiri – Foto Krsto Vulović

Prikupljen prihod od ulaznica u iznosu od 4.943,32 eura namijenjen je za asistivne tehnologije Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju u Javnoj ustanovi Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”.

Ivona Čović prima nagradu Grada – Foto Krsto Vulović

Dječak Vladan Radonjić je Ključeve Grada u ime djece predao Gradskoj upravi, koju je predstavljala Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Ovom ceremonijom, uz program je vodio glumac Miloš Kašćelan i nastupom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa predstavom “Ježeva kućica”, uz težnju da iduće godine isti bude održan pod okriljem Dječjeg pozorišta, zatvoren je 32. Kotorski festival pozorišta za djecu,

/M.D.P./

Najčitanije