17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nagrade Kotorskog festivala pozorišta za djecu- najljepši završetak uspješne sezone za ansamble iz Skoplja i Kragujevca

Mulan Nagrada djece

Vjetar u jedra za lutkare i dramske glumce


Zbog usklađene igre i sinergije glumaca, lutaka i muzike, Žiri grada Kotora dodijelio je svoju nagradu  predstavi “Ronja, kći razbojnika” Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja, koju je prema istoimenom romanu Astrid Lindgren dramatizovao i režirao Jakub Maksimov. Olga Zjebinjska (R.Poljska) je autorka scenografije, kostimografije, dizajna lutaka i maski, a Lazar Novkov (R.Srbija) je kompozitor i korepetitor. Dramaturg i prevodilac je Gorjan Miloševski, a igraju Matea Jankovska, Nikola Nakovski, Miki Ančevski, Katarina Ilievska Siljanovska, Angela Dimitrova i Petar Stojanov.

-Čestitke cijelom timu predstave, zahvalnost organizatoru za gostoprimstvo. Ljepši završetak jedne uspješne sezone od ovoga nismo mogli da poželimo, poručuju na FB iz Skopskog teatra.

Skopski glumci

U fokusu radnje ove predstave su djeca čiji su roditelji članovi dvije rivalske bande. Dvoje djece koja pripadaju dvijema različitim bandama započinju potpuno novu avanturu i stvaraju svoj sopstveni način života. To je priča o prijateljstvu i snažnoj povezanosti dvije iskrene duše.

 -Sveopšti utisak je da kroz svoju kompleksnost, ova predstava prije svega nosi optimističnu poruku o drugarstvu koje pobjeđuje. Posebno se ističu promišljena scenografska rješenja koja, između ostalog, doprinose magiji koju nam donosi ova priča. Predstava Ronja, kći razbojnika, podsjeća nas da je najvažnije od svega prihvatiti različitosti i da samo na taj način možemo prevazići prepreke, kaže se u obrazloženju Žirija Grada.

Skopski glumci RONJA

Nagrada Dječjeg žirija “Dragan Radulović” otišla je u ruke kreatorima predstave “Mulan” Pozorišta za decu i mlade Kragujevac u režiji Damjana Kecojevića, a po tekstu Tijane Grumić. Igraju: Darija Vulić, Ljubica Radomirović, Petar Lukić, Vladimir Đoković, Milomir Rakić, Miloš Milovanović, Aleksandar Petković, Dubravka Brkić. Glas naratora: Mateja Kecojević, Boris Milošević Žiži, Drina Kecojević. Scenografiju je osmislila Zorana Petrov, Ia izradio Nikola Komazec;  kostime kreirala Aleksandra Lalić a izradila Mirjana Dopuđa, originalnu muziku komponovala je Nevena Glušica, a koreografiju je uradio Damjan Kecojević. Dizajn svetla: Bojana Lazić, grafički dizajn: Dejan Petrović.

-Svima nam je drago što smo baš ovu nagradu dobili od ovog Žirija I to baš na Kotorskom festival, na koji uvijek rado dolazimo, hvala vam svima, poručila je Tijana Grumić u ime pozorišnog kolektiva.

Ova predstava je na članove Dječjeg žirija “ostavila najjači utisak skladom između svih elemenata – glume, scenografije, rekvizite, kostima, muzike i koreografije, predstavi koja je na maštovit i nov način ispričala poznatu priču, i pored niza ideja koje nam je pružila, nas naučila da smo svi jednaki i da – ako smo dovoljno uporni i istrajni – možemo da ostvarimo sve što poželimo”.

Dogodine uz pomoć novoosnovanog Kotorskog pozorišta

-Nadam se se da će naredne godine na 32. Kotorskom festivalu, uz pomoć novoosnovanog Kotorskog pozorišta za djecu i mlade biti još bolje i veselije. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali u organizaciji, a naročito volonterima. Ovo je jedan izuzetan događaj za naš grad koji je postao brend, a siguran sam da će ova i buduće izvršne vlasti uraditi sve da se on nadograđuje, poručio je Nebojša Ševaljević.

Sa željom da osmjesi djece za čije je liječenje namjenjen sav prihod od naplate ulaznica, obogate sljedeći 32. Kotorski festival, Publiku je pozdravila Tatjana Kriještorac, sekretarka za kulturu.

/M.D.P./

Najčitanije