16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mijajlović odlazi sa čela RCUD-a, biće posla i za tužioca?

Veselin Mijajlović, – Foto: Arhiva Vijesti

Nova Vlada odlučila je da smijeni rukovodstvo kontroverzne državne firme Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD) iz Podgorice, čime kraju dolazi jedan od najdužih direktorskih mandata u novijoj istoriji Crne Gore – Veselina Mijajlovića koji je na čelu RCUD-a od njegovog osnivanja, već punih 19 godina.

“Mijajlović će sigurno biti smijenjen u najskorije vrijeme, kao i aktuelni Bord direktora ove državne firme. Više smo nego uvjereni da će se Mijajlovićevim učinkom na čelu RCUD-a i brojnim kontroverzama koje već godinama prate tu firmu i njeno poslovanje, uskoro vjerovatno pozabaviti i reformisano crnogorsko tužilaštvo i pravosuđe”, kazao je “Vijestima” visokopozicionirani izvor iz krugova nove crnogorske vlasti, a u čijem je domenu i izbor novog rukovodstva RCUD-a i stavljanje te firme na zdrave osnove.

RCUD je kao javna ustanova osnovan 2002. u Bijeloj, da bi 2015. bio transformisan u društvo sa ograničenom odgovornošću u 100 odsto vlasništvu Vlade.

Iako je zvanična primarna djelatnost firme kojoj je od osnivanja na čelu bivši policajac Veselin Mijajlović, “ostalo obrazovanje“, koja prvenstveno obuhvata organizaciju i sprovođenje obuke ronilaca, ona se bavi podvodnim deminiranjem i izvođenjem podvodnih radova i istraživanja.

RCUD već skoro svije decenije uporno nastoji da se, koristeći veze sa državom, pozicionira kao nezaobilazan i odlučujući faktor u regulisanju i kontrolisanju kompletne oblasti ronilaštva i podvodnih aktivnosti u Crnoj Gori.

Vlada je 2019. usvojila odluku kojom se sjedište RCUD-a iz Herceg Novog prebacuje u Podgoricu, gdje i živi Mijajlović, a u međuvremenu je ta firma koristila (i najvećim dijelom devastirala) brojnu vrijednu džavnu imovinu – od nekadašnjeg hotela “Park” u Bijeloj, do bivše hidrografske barkase BH-11 koju je RCUD kao ronilački brod “Explorer”, prvo zapustio, a potom i bukvalno razorio nestručnim podizanjem iz mora na opetativnu obalu brodogradilišta u Bijeloj.

Mijajlovićev angažman na čelu RCUD-a obilježile su brojne sumnjive radnje, optužbe za korupciju i nepotizam, zloupotrebu državnih resursa u privatne svrhe, zloupotrebu službenog položaja u cilju promocije kompanije “Aquanaut” – privatne firme za izvođenje podvodnih radova u vlasništvu njegovog sina Danila koji je zaposlen i kao instruktor ronjenja u RCUD-u, kontroverzan način dolaska do zvanja u ronilaštvu, sukobi sa nizom radnika koji su napuštali RCUD i po raznim osnovama tužili i kasnije na sudovima dobijali tu ustanovu i njenog direktora, skandali sa traženjem da država RCUD-u dodatno plaća poslove pronalaženje i vađenja utopljenika…

Podvodna arheologija – Foto RCUD

Mijajlovićevo djelovanje u crnogorskom ronilaštvu obilježila je i njegova skoro potpuna monopolizacija Ronilačkog saveza Crne Gore, kao i vrlo sumnjive okolnosti u kojoj je onda najvrjednija imovina saveza – ronilački centar na Rosama, prodat tivatskom biznismenu.

Iza direktora državne firme koji se stalno, iako mu to nije posao za koji ga je država plaćala, nastojao baviti hidroarheologijom i “zaštitom podvodne kulturne baštine”, je i niz gafova koji su godinama uveseljevali poznavaoce prilika u toj oblasti, ali povremeno i državi pričinjavali internacionalnu sramotu, kao što je to bio slučaj ljetos kada je RCUD u plićaku pred ušćem Bojane “otkrio nepoznato ratno plovilo koje liči na raketnu topovnjaču”, iako je riječ o preko vijek staroj olupini francuske podmornice “Fresnel” koja je tu stradala u Prvom svjetskom ratu i o kojoj se sve zna još od trenutka njenog nasukanja i kasnijeg uništenja u decembru 1915.

Nekadašnji radnik nikšićke Željezare Veselin Mijajlović (62) je kao član Sportsko-rekreativne organizacije “Čelik” iz Nikšića septembra 1984. stekao zvanje mlađeg ronioca na kursu održanom na Žanjicu u Boki Kotorskoj, da bi maja 1987. prema dostupnim dokumentima, Mijajlović polagao ispit za starijeg ronioca i položio ga vrlodobrim uspjehom pred ispitnom komisijom u kojoj je i sam bio član.

Mijajlović je početkom devedesetih bio na ratištu u Dubrovniku kao komandir Ronilačkog odjeljenja Teritorijalne odbrane Crne Gore, da bi zatim karijeru nastavio u MUP-u, kao instruktor ronjenja u specijalnoj antiterorističkoj jedinici, odnosno komandir Ronilačke jedince. Sa te pozicije Mijajlović je 2002. osnovao RCUD i jedno vrijeme ga vodio kao polupolicijsku jedinicu sa veoma diskutabilnim javnim ovlašćenjima.

Najčitanije