21 C
Kotor

Slušaj online radio

Milanović: Crna Gora će prva u EU – Đukanović: Nacionalistima kradem iluziju “Velike Srbije”

Đukanović i Milanović

“Okolnosti su takve da će Crna Gora biti prva država koja će ući u Evropsku uniju. Početkom pregovora ste jasno i nepovratno izabrali karakter zapadnog društva i države, a to je vladavina prava i otvoreno društvo, nezavisno sudstvo i mediji. Jednom kada se tim vještinama ovlada onda je dokazan istorijski uspjeh” – istakao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori..

On je na konferenciji za medije u rezidenciji predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Cetinju rekao da je Hrvatskoj u interesu da svi njihovi susjedi budu u društvu država članica Evropske unije, a Crna Gora je, prema njegovim riječima, tome najbliže.

– Želimo imati predvidive susjede, što u odnosima među državama znači da znamo s kim imamo posla. Hrvatska i Crna Gora su u prostor komfora ušle prije više godina i želim da se to tako nastavi – kazao je Milanović.

Korona će, kako je rekao, prestati kad prestanemo pričati o njoj, ekonomska šteta će biti eskstremna za sve nas.

– Izbori su brzo. Nisam došao navijati ni za koga došao sam da podržim evropski put Crne Gore – istakao je Milanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je posjeta Milanovića još jedan gest pažnje hrvatske države.

– Izuzetno dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Hrvatske – to je već sad kontinuitet zemalja našeg regiona. Od Hrvatske imamo kontinualnu podršku u savladavanju prepreka na putu ka Evropskoj uniji – istakao je Đukanović.

Imamo, kako je dodao, dobru saradnju prije svega u oblasti odbrane i unutrašnje politike

– Ostaju brojni izazovi i prostor za saradnju. Na nama je da pokušamo da pomognemo da naše vlade što efikasnije obave poslove u smislu pospješivanja saradnje – zaključio je Đukanović.

Posljedice pandemije

Đukanović i Milanović

Predsjednik Crne Gore je odgovarajući na pitanje o posljedicama pandemije koronavirusa kazao da nema ničega neočekivanog kada je sezona u pitanju.

– Jasno je da koronavirus pogađa svaku ekonomiju i da će veći gubici biti po one ekonomije koje zavise od turizma, kao što su naše. Logika ove godine mora biti smanjiti gubitak – istakao je Đukanović.

Uslov za to je, prema njegovim riječima, da shvatimo da je svaki dan do kraja godine presudno važan.

– Moramo povlačiti poteze koji će naći optimalnu ravnotežu rizika između onoga što opterećuje zdravstvene radnike i odgovorne u državi za jačanje ekonomije. Crna Gora je pokazala da ima kapacitete da donosi pametne odluke. Optimista sam. Proći ćemo sa gubitkom, ali nećemo pasti kao ekonomija, već mislim da ćemo iduće godine obnoviti ekonomski rast – smatra Đukanović.

Predsjednik Hrvatske je ocijenio da će sljedeća godina vjerovatno biti normalna.

– Uvijek sam govorio da me najviše zbunjuje izjava ima li mjesta panici. Ne, toga nema. Vrijeme je za oprez i racionalni pristup. Hrvatska naprosto ove godine neće zaraditi ništa. Možda nije bio najbolji termin za raspisivanje izbora u Hrvatskoj, ali sad kada su raspisani nema nazad – kazao je Milanović.

Izbori su, kako je dodao, 5. septembra.

– Nema tu cinizma, šta smo tražili to smo dobili – istakao je Milanović.

Dolazak ratnim brodom tradicija Boke

Milanović u posjeti CG

Milanović je osvrćući se na dolazak ratnim brodom u Crnu Goru kazao da je to vjekovna tradicija Boke.

– To je hrvatski brod, ali nije prijeteća silueta i mislim da su i domaćini to dočekali sa simpatijama. Bio bih srećan kad bih crnogorske prijatelje na sličan način dočekao u Splitu i Dubrovniku – rekao je Milanović.

Srpska medijska ofanziva – Nacionalistima kradem iluziju “Velike Srbije”

Đukanović

Komentarišući medijsku ofanzivu iz Srbije predsjednik Crne Gore je kazao da nema prostora nedoumicama.

– Mislite na poruke “Milo lopove” – uvijek sam ih doživljavao na isti način. Nacionalisti imaju pravo da me optužuju zato što im kradem iluziju, a iluzija je “Velika Srbija”. Smatraju me odgovornim za to što smo spriječili da budu dobri izvršioci tuđeg projekta 2016. godine. Vjerovatno me smatraju odgovornim što pokušavaju da zloupotrijebe pitanje vjere i iskoriste je za velikosrpske ideje. To će biti neko moje krivično djelo u produženom trajanju. Stojim na braniku takvom planu. Mislim da smo testirali 90-ih što je zavrsilo tragedijom, ako smo glupi dozvolićemo da se to ponovi – naglasio je Đukanović.

Mogu, kako je dodao, da se ljute koliko hoće, ali postojan je u namjeri da brani što su temeljne vrijednosti Crne Gore.

– Želimo modernu i evropsku, a ne teokratsku državu. Branimo evropski sistem vrijednosti i sve dok smo na toj platforni osjećam se vrlo ugodno. Jasno je da me kvalifikuju kako me kvalifikuju zbog toga, a ne nekih ličnih svojstava – rekao je Đukanović.

Otvaranje granica, izbori..

Đukanović

Hrvatski predsjednik je o otvaranju granica te države rekao da treba opravdan razlog za takav postupak.

– Nisam nadležan, ali se nadam da će biti otvorene brzo. Hrvatska je otvorena za sve, međutim to je pitanje za izvršnu vlast – odgovorio je Milanović.

Komentarišući jučerašnju pobjedu lidera SNS-a Aleksandra Vučića u Srbiji on je kazao da su brojke i rezultati velika očekivanja ljudi u Srbiji, te problem Kosova koji treba riješiti.

Đukanović je o uslovima za demokratske izbore ocijenio da je bitno unaprijeđen izborni ambijent.

– Imali smo ocjenu OEBS-a 2016. i preporuke i većinu smo odradili sve do dana raspisivanja izbora, pozivali sve konkurente da sjednu za sto i pokušaju da riješe pitanja za koja treba dvotrećinska većina. Ono što je u mojoj nadležnosti je da imamo ravnopravne uslove za učešće svih na izborima, kako bi protekli u demokratskoj i fer atmosferi – kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše pobjedu Vučića Đukanović je odgovorio da nikad nije komentarisao njihova unutrašnja pitanja.

– Ako me pitate privatno samo bih rekao da su rezultati očekivani – rekao je Đukanović.

Najčitanije