17 C
Kotor

Slušaj online radio

Miloš Radonjić izručen SAD: Optužen u slučaju šverca više tona kokaina

Miloš Radonjić izručen SAD: Optužen u slučaju šverca više tona kokaina
Kotor hapšenje – privođenje – foto Boka News

Državljanin Crne Gore Miloš Radonjić (34) izručen je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) iz Italije kako bi se suočio sa optužbama u vezi sa, kako su američke vlasti navele, međunarodnim švercom više tona kokaina, prenosi Portal RTCG.

Radonjić je stigao u Bruklin u petak i trebalo bi da bude izveden pred savezni sud u ponedjeljak, saopštili su savezni tužioci i zvaničnici Ministarstva za unutrašnju bezbjednost i FBI, navodi Portal RTCG.

Savezna velika porota optužila je njega i nekoliko drugih ljudi prošle godine za zavjeru za šverc droge.

Prema sudskim podnescima, Radonjić je bio visokorangirani član transnacionalne organizacije za drogu koja je koristila komercijalne teretne brodove, uključujući i neke registrovane za isporuku robe u SAD, za transport tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu za narko kartele na Balkanu.

Članovi posade broda svjesno su učestvovali u navodnoj trgovini drogom, navodi se u sudskim dokumentima.

Radonjić je uhapšen u Trstu u oktobru prošle godine po međunarodnoj potjernici, a američke vlasti terete ga za “koordiniranje, planiranje i transport pošiljki kokaina” iz Južne Amerike u Evropu.

Taj osumnjičeni, pisalo je tada u dijelu italijanskih medija negirao je krivicu, tvrdeći da se radi o drugoj osobi sa istim imenom i prezimenom.

“Italijanskim vlastima Radonjić je rekao da on nije osoba koju traže, već da se radi o homonimiji. Apelacioni sud u Trstu je nakon što je odobrio njegovo hapšenje, sproveo neophodne provjere čiji su rezultati opovrgli tvrdnje crnogorskog skipera”, pisalo je u tamošnjim medijima.

Radonjić je uhapšen u hotelu u Trstu u kojem je bio smješten.

Međunarodni nalog za hapšenje, pisali su italijanski mediji, su 15. septembra izdale SAD, čije su ga bezbjedonosne agencije istraživale.

“Sumnja se da je jedan od članova internacionalne organizovane kriminalne grupe”.

Prema informacijama objavljenim u italijanskim medijima, Radonjićevi otisci prstiju odgovaraju onima do kojih se došlo tokom istrage, broj njegovog pasoša odgovara onom koji je dobijen od SAD, kao i njegov broj telefona.

Najčitanije