35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Skiper Miloš Radonjić uhapšen u Trstu, SAD ga traže zbog šverca kokaina

Maxi Jena MM

Crnogorski državljanin Miloš Radonjić, skiper broda ‘Maksi Jena’, jedan od protagonista nedavnih izdanja regate Barkolana, uhapšen je u Trstu pod optužbom za međunarodnu trgovinu drogom i pranje novca. On je, prenosi RAI, uhapšen dva dana prije početka 55. izdanja regate.

Vijest je objavljena tek danas u članku u Korijere dela sera, mada je uhapšen 6. oktobra, a za RAI su je potvrdili iz štaba policije u Trstu.

Radonjić, koji je u grad stigao nekoliko dana prije Barkolane, uhapšen je na osnovu međunarodne potejernice koju je 15. septembra izdao Sud nadležan za Istočni okrug Njujorka, u Sjedinjenim Državama, piše RAI.

“Već pobjednik nekoliko značajnih regata, 33-godišnji Radonjić, crnogorski državljanin, dugo je bio na udaru istraga iz Ministarstva unutrašnje bezbjednosti i drugih federalnih agencija SAD, koje ga smatraju jednim od vođa transnacionalne kriminalne organizacije”, piše RAI.

Istraga američkih istražitelja trajala je godinama i takođe se zasniva na presretnutim porukama i drugim komunikacijama koje je grupa razmjenjivala putem različitih web aplikacija. Prema optužnici, Radonjić je “koordinirao planiranje i transport” pošiljki droge iz Južne Amerike u Evropu. Iz tog razloga, s obzirom na njegovu “veoma veliku opasnost“, zatraženo je njegovo hapšenje, piše RAI.

Italijanska novinska agencija Ansa piše da je Radonjić na saslušanju pred Apelacionim sudom u Trstu rekao da je riječ o netačnim tvrdnjama. Američke vlasti ga, međutim, smatraju opasnim šefom klana “Kavač” koji je tri puta organizovao i pokušao da u Evropu unese ukupan tovar od 2.602 kilograma kokaina koji je trebalo da bude utovaren na američki brod iz Ekvadora ili u vodama kod obala Kolumbije, piše Ansa.

Najčitanije