9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar saobraćaja i pomorstva najavio restrukturiranje brodarskih kompanija

Foto MSP

Stanje u Crnogorskoj plovidbi nije sjajno pa ćemo u narednom periodu raditi na stvaranju preduslova za restrukturiranje brodarskih kompanija, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

On je razgovarao sa izvršnim direktorom Crnogorske plovidbe Slobom Pajovićem koji ga je informisao o stanju u jednoj od dvije državne brodarske kompanije.

„Crnogorska plovidba godinama ne uspijeva da u potpunosti finansira svoje obaveze prema Exim banci po osnovu kredita za kupljene brodove. Preostalo je da se isplate još tri rate, a već naredna na naplatu stiže u januaru pa je gotovo izvjesno da će veći dio sredstava ponovo morati da bude preusmjeren iz državnog Budžeta“, rekao je Radulović.

Brod KOTOR kompanije Crnogorska plovidba

Ministar Radulović je obišao i Luku Kotor koja je nakon Venecije i Dubrovnbika treća luka na Jadranu po prometu brodova.

“Luka Kotor je za nas vrlo važna, kompanija obavlja djelatnost na osnovu ugovora o koncesiji na period od 12 godina. Investicioni program iznosi nešto više od pet miliona eura ali je, zbog zatvorenosti luke u toku perioda korone, potrebno taj plan inovirati. Načelno je postignuta saglasnost između Luke Kotor, Ministarstva i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama o daljoj dinamici, vezano za izmjenu Investicionog programa, pa u narednom periodu treba nastaviti sa procesom kako bi isti bio odobren od Vlade”, kazao je Radulović.

Foto MSP

Izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović osvrnuo se na činjenicu da Luka Kotor, kao institucija, predstavlja bastion onog što je pomorstvo u Kotoru.

“Sa ministrom smo razgovarali o izazovima koji su aktuelizovani u prethodnom periodu ali i sa mogućnostima da se ti izazovi prevaziđu kako bi se stvorili uslovi da sledeća i sve naredne sezone budu odrađene na nvou onoga što je ova godina bila”, kazao je Radović.

Foto MSP

Tokom posjete Kotoru ministar Radulović je sa saradnicima obišao Lučku kapetaniju, a razgovarao je i sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem.

Najčitanije