29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar Grlić Radman u Boki: Podrška Crnoj Gori na euroatlanskim integracijama, do EU preko Hrvatske

Grlić Radman u posjeti HNV-u – foto Boka News

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić-Radman danas se susreo u Tivtu sa predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem i zastupnikom u parlamentu CG i predsjednikom HGI-a Adrijanom Vuksanovićem.

„Dolazimo sa porukom cijele Vlade o potpori Hrvatima u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj, kako politički tako i finacijski kao i u svakom drugom obliku, da se Hrvati osjećaju sigurno i ostvaruju sva ona građanska prava. Razgovarali smo o ovdašnjem Domu kulture koji su sagradili Hrvati Boke davne 1922. godine, to je njihovo vlasništvo, i tu smo razgovarali o tome da ga treba vratiti u vlasništvo da bi raspolagali sa njime kao vlasnici a ne kao korisnici. Mi smo spremni finacijski pomoći dalju obnovu doma“ – kazao je Grlić Radman.

On je istakao da je Hrvatska ostvarila sve vanjsko političke ciljeve i može biti uzor svim zemljama Zapadnog Balkana, te izrazio podršku Crnoj Gori na euroatlanskim integracijama.

„Mi smo zapostavili otvorena pitanja kako bi smo jačali stabilnost Crne Gore i njihovih institucija. Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, ne bi zatvorila zadnje osmo poglavlje u pregovorima sa EU, ali i očekujemo i poštivanje sa crnogorske strane. Ulazak Crne Gore u EU ipak ide preko susjede koja je iskreni zagovornik njene europske perspektive“ – poručio je Grlić Radman.

Grlić Radman u posjeti HNV-u – foto Boka News

On se zapitao kakvu Crna Gora ima povjesno političku vezu sa rezolucijom o Jasnovcu koju bi trebala da usvoji Skupština.

„Niti je povjesno opravdano, niti je politički logična i može imati štetu. Crna Gora bi se prije svega trebala suočiti sa vlastitom povješću, a ako je sklona rezolucijama onda bi trebalo donjeti rezoluciju o Božićnom ustanku u Crnoj Gori“ – kazao je on.

Grlić Radman je poručio da nema zahlađenja političkih odnos sa Crnom Gorom, već da bi trebali dijeliti iste vrjednosti, mi smo ispružili prijateljsku ruku.

„Došao sam u posjet hrvatskoj zajednici, izrazio sam želju posjetiti i hrvatski Školski brod Jadran, ali nismo dobili dostojan odgovor, tako da se taj posjet neće dogoditi“ – kazao je Grlić Radman.

Predjednik HNV Zvonimir Deković izrazio je nadu da će se pitanje statusa Doka kulture u Donjoj Lastvi  trajno riješiti.

„Postoje obećanja, RH je spremna da investira u ovaj Dom, pored obećanja status je isti od 2012. godine. Kao najmanja nacionalna zajednica u CG želimo djelovati emacipatorski na crnogorsko društvo da nas prihvate kao ravnoapravne građane ove države.“ – kazao je Deković.

Grlić Radman u posjeti HNV-u – foto Boka News

Predsjednik HGI-a, jedine političke stranke Hrvata u CG, Adrijan Vuksanović podsjetio je da danas sve češće možemo čuti poruke iz 90-tih godina.

„Mi smo oni koji čuvaju Evropski rudiment. Imamo stranku koja se zalaže za očuvanje nacionalne smobitnosti i državnog digniteta. Snaga nije u broju već u lojalnosti.“ – kazao je Vuksanović.

Grlić Radman u posjeti HNV-u – foto Boka News

Tokom dana ministar Grlić Radman je sa domaćinima posjetio otočić Gospe od Milosti u Tivatskom zaljevu.

/Miro Marušić/

Najčitanije