35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica na temu ratnog silovanja u Kući slobodne misli

Kuća slobodne misli u Kavču – foto M.D.P. Boka News

Njegujući kulturu sjećanja u okviru svog programa “PAMTIMO”, aktiviskinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima Kotor povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja, pozivaju zainteresovane da učestvuju u radionici o ratnom silovanju, koja će biti održana u srijedu 19. juna u 17 sati  u Kući slobodne misli u Kavču.  U sklopu radionice biće prikazan film.

 -Silovanje u ratu je imenovano Bečkom deklaracijom,1993. i definisano kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti . Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvi put na slučaju Foča utvrdio da se seksualno ropstvo smatra zločinom protiv čovječnosti. Od 1992-1995. godine na prostoru Bosne, prema podacima silovano je više od 20000 hiljada žena, djevojaka, djevojčica i muškaraca a mali broj je ostvario neki vid pravde. Poslije tridest i dvije godine, žrtve ratnih silovanja se stigmatizuju, trpe razne vidove nasilja i veoma teško ostvaruju svoja prava. Mali broj silovanih žena je svjedočio  o tom nasilju.26 juna 2023 godine Žene u crnom i Autonomni ženski centar Beograd organizovale su Ženski sud-slučaj Foča, posvećen seksualnim zločinima počinjenim tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.). Ovaj ženski sud jedan od vidova tranzicione pravde.Javna prezentacija Ženskog suda- slučaj Foča  održaće se u Podgorici 20.juna2024. u Kulturnom centru 201.

U Crnoj Gori se ova tema ne pokreće iako se u svjedočenjima žrtava jasno uviđa umiješenost crnogorskih građana u ovim zločinima. Pokrenut je postupak protiv Ranka Radulovića za zločine protiv čovječnosti pred sudom BIH-a, kao i protiv Milutina Đilasa i Rajka Vojvodića pred Okružnim  sudom u Trebinju za  ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Očekuje se da specijalno tužilaštvo pokrene procese na osnovu ogromne dokumentacije koju su dobili sa svjedočenja na suđenjima ratnim zločincima u Hagu.Vrijeme je da se individualizuju ovi zločini u Crnoj Gori kako bi znali kolika je umiješanost Crne Gore u ovim zločinima i da odgovorni budu kažnjeni.  To je jedini način da nasilje ne eskalira i da se ne ponovi.

Pamtimo ovaj datum, pamtimo Foču, pamtimo žene žrtve silovanja u BiH, da se nikad ne ponovi. Podržavamo svako nastojanje žrtava da ostvare pravdu. Pridružujemo se svima koji obilježavaju ovaj datum i koji se bore za kulturu sjećanja, poručuju aktivistkinje NVO “Anima”- Centra za žensko i mirovno obrazovanje Kotor.

 /M.D.P./

Najčitanije