15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Mirku Komnenoviću u čast”: Za dostojno sjećanje i vjerodostojan prikaz lika legende Herceg-Novog

Mirko Komnenović

Izložba skulptura „Mirku Komnenoviću u čast“ otvorena je sinoć u bašti gradskog muzeja Mirko Komnenović, u okviru programa „Novi horizonti – oktobarski dani 2019.“ kojim se proslavlja Dan opštine Herceg-Novi.

Riječ je o događaju koji je poseban za Herceg Novi jer njime odajemo počast humanisti, zadužbinaru, antifašisti i rodoljubu i to u njegovoj kući koja je danas naš gradski muzej, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

“Čast mi je biti na čelu Opštine u kojoj je mandat načelnika u periodu od 1930. do 1935. godine obavljao Mirko Komnenović, ali i sa svojim saradnicima biti dio lokalne uprave koja je učinila konkretne korake kako bi Herceg Novi dobio spomen-obilježje u čast legende našeg grada. Ovaj projekat je i prvi u okviru kojeg je Opština sprovela međunarodni, opšti, pozivni, jednostepeni, anonimni konkurs za izradu studije idejnog rješenja spomenika.

Želim da zahvalim svima koji su u tome učestvovali: Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, stručnom žiriju i akademskom vajaru Zoranu Ivanoviću, koji je autor odabranog rješenja. Hvala vam na svemu učinjenom do sada i na onome što će uslijediti od večeras do momenta kada ćemo otkriti ovaj spomenik”, kazao je predsjednik Katić.

On je istakao da će Herceg Novi konačno dobiti spomenik kojim se ostvaruje dostojno sjećanje i vjerodostojan prikaz lika Mirka Komnenovića.

“Kroz unikatnu skulpturu biće dočaran njegov dignitet, energija svojstvena čovjeku koji je naš grad uveo u period rada i napretka, poklonio mu svoj radni vijek i imovinu.
Nije slučajno izložba u čast Mirka Komnenovića organizovana u prazničnom mjesecu za

Herceg Novi kada u oktobarskim danima slavimo naš grad. Ona je korak u pravcu uspješne realizacije projekata, ali i momenat koji potvrđuje ispravnost ideje i opredeljenost Herceg Novog da oda počast našem znamenitom sugrađaninu i prenese poruku o velikom značaju djela Mirka Komnenovića, kazao je predsjednik Katić.

Konkurs je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, a investitor je Opština Herceg Novi. Sedam radova je, 28. maja, ocjenjivao žiri u sastavu Srđan Marlović, predsjednik, i članovi Viktor Popović, Vukašin Milović, Snežana Šunić Kolarić i Ana Zambelić Pištalo. Kao najbolje izabrano je djelo autora akademskog vajara iz Srbije, Zorana Ivanovića.

Mirko Komnenović
Kruna konkursa je da izložba skulptura bude postavljena ispred kuće Mirka Komnenovića i na taj način bude ostvarena komunikacija između vajarskih djela i konteksta kojem pripadaju, kazao je Srđan Marlović, predsjednik žirija.

”Ovo je tek početak. Odabirom vajarskog djela mi smo tek započeli čitavu stvar. To vajarsko djelo treba da krasi jedan od urbanih ambijenata Herceg Novog i na nama je veoma velika odgovornost da na ispravan način vrijednujemo te prostore, da sagledamo apsolutni kontekst ličnosti Mirka Komnenovića, šta je to što su njegove zasluge, koje prostore je oblikovao a na koje uticao i da se u jednom od takvih ambijenata koji imaju kapacitet da prime ovu skulpturu sa svim njenim karakteristikama, dimenzijom i materijalizacijom, ona postavi i na taj način da završimo ovaj složen proces. Ono što ćemo raditi dalje, u duhu dobre saradnje, je odabir lokacije i definicija veličine skulptorskog djela. Konkursnim zadatakom je određeno da visina treba da bude 2,5 metara plus postament. Veoma je važno da ambijent može da primi skulpturu i da ona u tome ne djeluje ni premalo ni preveliko”, kazao je Marlović.

Zadovoljstvo učešćem na konkursu iskazao je akademski vajar Zoran Ivanović.
”Nisam mogao da odolim jer sam se inspirisao biografijom Mirka Komnenovića. Magičan mi je bio i Herceg Novi naročito zbog toga što sam prije dvadesetak godina često dolazio, a najmagičnije mjesto je bilo upravo bašta gradskog muzeja. Tek pri kraju konkursa sam saznao da je ovo magično mjesto kuća Mirka Komnenovića”, kazao je Ivanović.

Najčitanije