17 C
Kotor

Slušaj online radio

Mitropolija podnijela krivičnu prijavu protiv policije

Krstionica

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske -manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, advokat Dejan Vukšić, podnio je juče Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Uprave policije CG – Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Centra bezbjednosti Herceg Novi, a u vezu sa akcijom policije prije dvije noći na Prevlaci.

Policajci su u maltene vojnički organizovanoj akciji oko 4.30 u noći između ponedjeljka i utorka, pokušali da do novoizgrađene krstionice manastira Svetog Arghangela Mihaila, koja se nalazi na ponti sa južne strane Ostrva cvijeća, istovremeno dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopna iz dva pravca, bilo angažovano više desetina pripadnika Interventne jedinice MUP-a sa opremom za razbijanje demonstracija. Policija je to uradila nakon što je iz Građevinske inspekcije Ministarstga održivog razvoja i turizma prethodno prošle sedmice najavljeno da će u utorak 2.aprila u 9 sati njihova izvršna služba u djelo sprovesti riješenje o rušenju krstionice jer je ona podignuta bez dozvole države.

Predstavnici policije tokom pokušaja intervencije na Prevlaci,  pozvali su okupljeno sveštenstvo i vjernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer “ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite”. Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nakon toga nije intervenisala.

Advokat Vukšić je juče protiv N.N. lica u tivatskoj i hercegnovskoj policiji podnio krivičnu prijavu smatrajući da su oni počinili krivilno djelo “nesavjestan rad u službi” iz člana 417 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Navedeno postupanje policije kojim se iz nepoznatih razloga izvršila opsada crkvenog imanja, sadrži elemente bića krivičnog djela. Naime, pripadnici policije nisu uručili podnosiocu (MCP-prim.aut.) pismenu naredbu kojom bi opravdali prisustvo na crkvenoj imovini. Takođe, ne može se zaključiti da su isti asistirali inspekciji za zakazano rušenje vjerskog objekta. Ovo iz razloga jer je rušenje bilo zakazano u 9 časova, dok su pripadnici policije počeli sa “osadom” u 4 sata./.”- navodi se u prijavi uz napomenu da je bila riječ o prvom, a ne eventualnom ponovljenom pokušaju ranije ometenog izvršenja što bi opravdavalo asistenciju policije. Advokat navodi i da do eventualnog ometanja izvršenja moglo doći tek kada bi se građevinski inspekor pojavio u zakazano vrijeme u 9 časova, a ne pet časova ranije kada je policija bez građevinskog isnpektora, pokušala zauzeti krstionicu. Vukšić smatra da su postuopcima policije popvrijeđena prava građanima koji su prisustvovali vjerskom obredu, a sa takvim predstavkom o navodnom nezakonitom postupanju organa reda, advokat Mitropolije obratio se juče i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Advokat Vukšić je načelniku OB Tivat Draganu Kontiću podnio i zahtjev za slobodan pristup informacijama tražeći mu na uvid “naredbu ili drugi akt kojim se dozvoljava prisustvo službenika policije na Ostrvu cvijeća, na manastirskom imanju 2.aprila”, kao i “zahtjev za asistenciju Direktorijata za inspkscijske poslove i licenciranje radi izvršenja riješanja o rušenju ksrtionice”, te odluku ONB Tivat o pružanju te asistencije.

Uprava policije juče je saopštila da je policija u utorak rano ujutro na Prevlaci odustala od pružanja aistencije građevinskoj inspekciji “jer je procijenjeno da bi asistencija bila necjelishodna budući da je zbog pozicije na kojoj se nalazi krstionica i velikog broja okupljenih građana na malom prostoru, moglo doći do pada građana sa krstionice i ponte.”       “Pošto nije došlo do pružanja asisistencije nije bilo ni ometanja policije u vršenju dužnosti.  Policija će cijeniti svaki eventualni naredni zahtjev za pružanjem asistencije, imajući u vidu sve okolnosti u tom momentu.  “.- saopšteno je iz PR službe Uprave na pitanje da li su građani koji su se tada okupili na Prevlaci ometali policiju i hoće li ona ponovno asistirati u rušenju krstionice.

INFORMACIJA DA POLICIJA OPET DOLAZI DIGLA NAROD NA NOGE

Društvenim mrežama juče oko 15 sati munjevito se proširila informacija da navodno, velike policijske snage iz Podgorice kreću prema Miholjskoj Prevlaci, kako bi obezbjedile sprovođenje u djelo rješenja o rušenju krstionice. Iako je ta informacija ubrzo demantovana iz Uprave policije, ona je izazvala momentalnu reakciju građana, pa se u krugu manastira u manje od sat vremena okupilo nekoliko stotina ljudi spremnih da brane krstionicu. Protojer Mijajlo Backović, sekretar Odbora za obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila, ponovio je da mitropolit Amfilohije nije da blagoslov da se gradi crkva, već krstionica.

“Crkva se neće rušiti, a to pokazuju i vjernici koji su se ovdje okupili za pet minuta”, kazao je protojerej Backović .

Okupljeni građani tražili su da im se obrati i kako kažu, “njihov predsjednik Opstine”- gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) sa kojim su predstavnici Odbora za obnovu manastira bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt. Vjernici i sveštenstvo su se organizovali da u grupama na smjene, do daljnjeg neprestano čuvaju krstionicu 24 sata dnevno.

Izvor:S.L

Najčitanije