7 C
Kotor

Slušaj online radio

MVP: O Prevlaci nova komisija, spremni na dijalog

Prevlaka - Photo Boka News
Prevlaka – Photo Boka News

Crna Gora će, kao odgovorna i kredibilna članica NATO i predvodnik u procesu EU integracije u regionu, nastaviti da baštini otvoreni dijalog sa savezničkom Hrvatskom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da žali zbog otkazivanja susreta ministra odbrane Republike Hrvatske sa ministrom odbrane Crne Gore.

“Ukazujemo da je temeljno opredjeljenje vanjske politike Crne Gore njegovanje dobrosusjedskih odnosa i spremnost na otvoren i iskren dijalog o međudržavnim pitanjima. Uvjereni smo da je to okvir u kojem možemo razmjenjivati argumente i razgovarati o svim neriješenim pitanjima, uključujući i ona oko kojih imamo različite pozicije”, poručuju iz MVP.

Kažu da je spremnost za rješavanje svih pitanja u duhu prijateljskih odnosa i NATO savezništva potvrđena u razgovorima dva ministra vanjskih poslova tokom nedavne, zvanične posjete MVP Crne Gore Filipa Ivanovića Hrvatskoj, kao i tokom boravka MVP Hrvatske Gordana Grlića Radmana u Crnoj Gori, povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda.

“Podsjećamo da postoji obostrani interes za trajno rješavanje otvorenih pitanja, prvenstveno bilateralnim putem, kroz pregovore, ili, ukoliko se, dijalogom ne dođe do rješenja, posredstvom nekog od uobičajenih međunarodnih instrumenata za prevazilaženje ovakvih i sličnih izazova”, poručuju iz MVP.

Na toj liniji, kako kažu, pozdravljaju i jučerašnju izjavu ministra Grlića Radmana koji je potvrdio takav pristup definisanju rješenja prihvatljivih za obje strane.

Podsjećaju, takođe, da je, tokom posjete Hrvatskoj, bilo riječi i o pitanju Prevlake, uz saglasnost da se obje strane dodatno aktiviraju, u cilju pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.

“S tim u vezi, očekuje se da se uskoro formira nova međuresorska Komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju”, navode u MVP.

U vezi sa spomen obilježjem u Morinju, iz MVP poručuju da su više puta ukazivali da spomen-ploča treba da postoji.

“Razlog, još uvijek, neriješenog statusa su procedure za njeno postavljanje, kojima se bave nadležne institucije. Intencija Ministarstva vanjskih poslova, o kojoj otvoreno razgovaramo sa hrvatskom stranom, jeste da se založi za postojanje spomen-ploče u Morinju, uz puno poštovanje zakonskih procedura i uz prethodni dogovor i saglasnost dviju strana”, poručuju iz MVP.

U saopštenju navode da su kontakti i susreti zvaničnika dvije zemlje na visokom nivou su redovni, dobri i intenzivni.

“U tom kontekstu, cijenimo važnim da se uskoro sastanu i dva ministra odbrane, kako bi u duhu prijateljskih i savezničkih odnosa, razgovarali o svim neriješenim pitanjima”, zaključuje se u saopštenju MVP.

Izvor:RTCG

Najčitanije