18 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani i Opština Herceg Novi zajedno do rješenja problema vodosnabdijevanja Kamenog i Mokrina

Mještani i Opština Herceg Novi do rješenja problema vodosnabdijevanja Kamenog i Mokrina

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i direktorice preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Komunalno stambeno”, Olivera Doklestić i Jasmina Konjević obišli su juče mjesne zajednice Mokrine i Kameno, gdje su sa mještanima i preduzetnicima razgovarali o mogućnosti izgradnje vodovodnog sistema, čime bi ta sela dobila konstantan dotok vode svakog dana u godini.

Kako je Doklestić objasnila, sistem snabdijevanja vodom u Herceg Novom je izuzetno složen, a njegovi tehnički parametri su takvi da mu ne daju velike razvojne mogućnosti. Sa kote 240 (vodostan Plat) voda dolazi gravitacijom na Debeli brijeg, na filter stanicu gdje se vrši sistem pročišćavanja na koti 148, odakle se spušta do rezerovara na koti 70, potom se pumpa do kote 150 (druga zona snabdijevanja), odnosno 180 (treća zona snabdijevanja), a u nekim mjestima se voda pumpa i do kote 450. To sve znači velike linijske i lokalne gubitke, kao i veliku potrošnju električne energije.

Rezervoar Sušćepan se nalazi na koti 240, zapremine je 250 kubika, a preraspodjelom bi on bio odskočna daska za količine za dalje prepumpavanje. Projekat bi obuhvatao ugradnju pumpne stanice kod rezarovara, kao i izgradnju dva do tri manja rezerovara sa oko 100 kubika, sa pumpnim stanicama kojim bi se voda prepumpavala na viši nivo. Svaka od tih zona, koja služi za “ubijanje” pritiska, bi služila i kao podzona snabdijevanja. Rastojanje između prve i poslednje tačke u ovom prepumpnom sistemu je 2200 metara.

U zahvatu Kameno-Žlijebi se nalazi 41 domaćinstvo, 20-ak vikend objekata, kao i 30ak privrednih objekata. Količina od oko 3 litra po sekundi bi zadovoljila potrebe i Kamenog i Mokrina. Predloženim rješenjem, potrebe ovih sela bi bile namirene za narednih 20 godina, omogućilo bi poboljšanje uslova za razvijanje domaćinstava i turističke privrede, ali ne i poljoprivrede – voda dovedena na ovaj način “preskupa” je za zalivanje bašti i plantaža, pojasnila je Doklestić prisutnima.

Naredni sastanci predstavnika komunalnih preduzeća i rukovodstva Opštine sa mještanima biće održani za nekih mjesec dana, kada će idejno rješenje jasnije pokazati cijenu i detalje projekta.

Tokom sastanaka istaknuti su i problemi sa rasvjetom, kod zaseoka Ratkovići na Kamenom i Svrčugama kod Mokrina, te se Komunalno stambeno preduzeće obavezalo da će u najskorijem roku otkloniti kvarove i postaviti nove stubove.

Sastancima sa mještanima su prisustvovali i predsjednici mjesnih zajednica Kameno-Žlijebi i Mokrine, Goran Stanovčić i Jovica Dabović. Iz tih MZ su podsjetili da je u ova mjesta Opština Herceg Novi ove godine uložila tridesetak hiljada eura. Potpredsjednik Konjević je poručio da će se izgradnja i obnova putne infrastrukture u ovim mjesnim zajednicama, po principu zajedničkog finasiranja projekata, nastaviti i u narednom periodu.

Najčitanije