16 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Prčanja godinama sami uređuju javne zelene površine

Orezuju oleandere i pitaspore, sade lavandu i ruzmarin, okopavaju, zalivaju bilje, čiste i odnose zeleni otpad i sve to volonterski, jer žele da ovo turističko mjesto izgleda onako kako treba

Propadanje izvornog izgleda centra Prčanja, pored zapuštene obalne ceste, očigledno je zadnjih godina, posebno kad su u pitanju mjesno mulo, prostor oko Gradske kafane, kuća u kojoj je ljetovao Petar II Petrović Njegoš, ali, za razliku od njih, prostor „Korzoa“ i parkić ispred Doma kulture odaju utisak njegovanosti i brige. Kad je ovaj dio javnog prostora Prčanja u pitanju, za to su zaslužni mještani-dobrovoljci/dobrovoljke, koji su u godinama kada mjesna vlast nije funkcionisala kako treba, o sopstvenom trošku nabavljali materijal, alat, zemlju i sadnice za uređenje bašte i šetališta, čak su sproveli i vodu za navodnjavanje bilja.

Pokretači ovih aktivnosti su Vojo Đurović, Milan Sbutega, kojima se pridružuju i njihovi sinovi, kao i Miluša Bošković, Dragan Stevović, Vlado Vujović i drugi mještani. Vojo Djurović, Filip i Petar Sbutega su finansirali rasvjetu- postavljanje tri reflektora – dva ispred crkve Sv.Nikole i jedan na platou ispred Doma Slobode. Oni su takođe prije šest godina, zajedno sa MZ Prčanj, finansirali nove priključke za vodu cijelom dužinom korza i na taj način omogućili održavatnje šetališta urednim i čistim. Cijevi za vodi je finansirala firma “Brokva” iz Kotora.

Prčanj – mještani uređuju javne površine

Drvored oleandera na šetališu je prije 15 dana orezao Đurović, ali gomile granja i lišća još uvijek stoje i čekaju službu Komunalnog preduzeća da to pokupi to već 15 dana.

-Nekoliko nas mještana godinama unazad uređujemo šetalište i plato ispred MZ Prčanj. Kad treba nešto popraviti tu ne izostaje pomoć meštra Vujovića. Zasadili smo cvijece, višegodišnje ukrasne biljke, jelke, sekvoje, lavandu, ruzmarin, kameliju…ali nije dovoljno samo ih zasaditi, već treba i brinuti o njima, redovno prihranjivati i polivati. Ove godine je prvi put MZ donirala zemlju i đubrivo da se prihrane biljke na platou ispred Doma, to je jedino sto je neko finansirao, ostalo sve sami radimo. Milan Sbutega i ja smo finansirali zamjenu i popravku priključaka za vodu ispred Doma i ispred Spomenika borcima NOB-a i na taj način je sad moguće oprati plato i politi zelenilo, kaže Vojo Đurović za Boka News.

Novo rukovodstvo Mjesne zajednice je uputilo zahtjev lokalnoj upravi i Morskom dobru da i oni krenu da rade svoj posao, prvenstveno na uređenju šetališta (korzoa), postavljanju klupa i kanti za smeće.

– Ovo je turističko mjesto, a sada je postalo ruglo. Pogledajte na šta liči šetalište: treba zamijeniti stare i postaviti duž obale nove klupe i kante za smeće, srediti rasvjetu, okopati ove oleandere i prihraniti, zasaditi novo cvijeće oko njih, a sve to nije moguće ako se ne angažuje čovjek koji će to redovno da održava. Ne znamo zašto do sada ne reaguju službe Komunalnog preduzeća i poslenici Opštine, apeluje Miluša Bošković i ističe da je neophodno da se  stanovnici edukuju o važnosti selekcije i reciklaže otpada, pa tek onda da se postavljaju kontejneri za selektovani otpad.

Ne rade bez naloga

Iz JP „Komunalno“ Kotor su nam odgovorili da sve aktivnosti u vezi uređenja zelenih površina obavljaju isključivo po nalogu nadležnog sekretarijata.

-Čišćenje, košenje, uređenje prostora naši radnici obavljaju tek kada dobiju radni nalog  iz Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora. Potreban je zvaničan zahtjev mjesne zajednice da bi se pokrenule aktivnosti u tom pravcu, a za to se možete obratiti na mail adresu urbanizam@kotor.me, poručuju iz Komunalnog preduzeća.

/M.D.P./

Najčitanije