24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Prčanja odlučni da plažu vrate svima – Direktor Morskog dobra obećao…

Mještani Prčanja će istrajati u namjeri da se plaža na Markovom rtu (18-C) vrati u javno porodično kupalište, poručeno je sa zbora građana održanog u petak u Domu slobode na Prčanju.

Podsjetimo, Morsko dobro ove godine je postupajući po zahtjevu hotela „Blue Kotor Bay“, promijenilo je režim korištenja plaže iz „javnog“ u „hotelsko kupalište“. Građani su nedavno javno protestvovali zbog postavljanja mobilijara na polovini plaže koja je do prošle godine bila rezervisana za građane.

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj pozvao je mještane da podnesu novi zahtjev Morskom dobru i da će ga dostaviti Upravnom odboru na ponovno odlučivanje, odnosno poništenje prethodne odluke, te da će u narednih 10-ak dana riješiti njihov problem.

„Već u utorak ću predložiti Upravnom odboru da hitno zakažu sjednicu i da se izvrši izmjena kategorizacije i vrati na stanje iz 2019. godine“ – kazao je Mikijelj.

„I u ovom slučaju interes lokalne samouprave staviti ćemo ispred interesa bilo koga“ – obećao je Mikijelj.

Zbor građana Prčanj

Građani su ranije organizovali onlajn potpisivanje peticije koju je do sada potpisalo preko 600 potpisnika. Kako se čulo na zboru podršku im pružaju i predstavnici Opštine Kotor, ali ih u petak nije bilo na zboru.

Predsjednik MZ Prčanj Zoran Brguljan je pročitao poruku šefa kabineta predsjednika Opštine Kotor Ognjena Vukasovića koji nije mogao prisustvovati zboru, ali koji je poručio građanima da imaju podršku Opštine u svim njihovim legitimnim zahtjevima, te da ostaje pri svim dogovorima postignutim na ranijim sastancima vezano za ovaj problem.

Markov rt – plaža – ležaljke i plaža za goste hotela – foto Boka News

Građani su na zboru insistirali na poništenju odluke koju smatraju nezakonitom. Oni smatraju da su ugrožena njihova osnovna ljudska prava koja su zagarantovana Ustavom, zahtijevaju slobodan pristup plaži, s obzirom na to da i sami imaju turiste. Po zakonu svi imaju pravo da koriste 50 odsto plaže, oslobođene od plažnog mobilijara, ležaljki, suncobrana i baldahina, čulo se na skupu.

Mještanka Milana Andrić podsjetila je da problem oko korištenja ove plaže postoji već nekoliko godina, odnosno od kada je sadašnji zakupac “Blue Kotor Bay” preuzeo, koji je bio u obavezi da oslobodi jednu polovinu dužine plaže za potrebe građana.

„I ove godine se ponovila situacija iz prošle godine sa širenjem mobilijara na našu polovinu plaže. Pozvali smo Komunalnu inspekciju i policiju, došao je i predstavnika Morskog dobra i hotela i tada smo saznali da je naše kupalište pretvoreno u hotelsko, odlukom Morskog dobra, a na zahtjev zakupca plaže, hotela “Blue Kotor Bay”. Godinu se krilo to što je odrađeno. Mi smatramo da je ova odluka protivzakonita i naš zahtjev za vraćanjem plaže 18 C u javno porodično kupalište nema alternativu. Tražimo poništenje te vaše odluke“ – kazala je Andrić.

Markov rt – plaža – foto Boka News

Ona je potvrdila da su mještani angažovali renomiranu advokatsku kancelariju koja će ih zastupati u sporu protiv Morskog dobra.

Kako se čulo na skupu građani su spremni i na blokadu puta u slučaju da se ne riješi njihov zahtjev i plaža vrati građanima, odnosno da bude javno dostupna.

Direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj je kazao građanima da razumije njihovo nezadovoljstvo, ali da je zatekao zakonsku regulativu koja mora da se poštuje i da ne mogu da utiču na neke procese, poput onih da su investitori povlašćeni u odnosu na lokalno stanovništvo i javni interes, te da će predložiti Skupštini Crne Gore da izmjeni zakon.

„Apsolutno stojim iza svake odluke da je zakonita, a da li je u javnom interesu to je druga stvar. Jasno je da kompromisnog rješenja ovdje ne može biti, da to nije opcija za vas lokalno stanovništvo. A bez obzira kako se ovo riješi u narednih 10 dana pozivam vas da podnesete krivičnu prijavu protiv mene“ – kazao je Mikijelj nakon iznošenja stavova mještana i tvrdnji da je ovakva odluka Morskog dobra krivično djelo i prekršaj.

Markov rt – plaža – foto Boka News

Na plaži napravili pet vila, pa ostali bez plaže, sada hoće da uzmu…

„Kako je nestala sa sajta JP Morsko dobro iz Atlasa, hotelska plaža 18 C1 na Markovom rtu kada je bila do prije mjesec dana pitao je mještanin Vitomir Vujović, a potom konstatovao:

„To je plaža sa one strane Markovog rta gdje je nepravljeno pet zgrada u pojasu morskog dobra, na plaži, ispod toga je katarstarski put i parcela 655 i 654 po kojoj se vodi restitucija. Da pojasnim, kvadratura njihove hotelske plaže je nestala jer su napravljene vile (zgrade) i te plaže u vašem Atlasu plaža više nema i sada treba uzeti plažu sa druge strane Markovog rta od građana za potrebe hotela…“ – konstatovao je između ostalog  Vitomir Vujović.

Najčitanije