18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Žućenica Fest” okupila veliki broj posjetilaca

Manifestacija  “Žućenica Fest” okupila je veliki broj posjetilaca, kako građana Tivta, tako i turista, koji su imali pirlike da uživaju u bogatoj gastro ponudi koju su činile delicije pripremljene na bazi žućenice.

Ova manifestacija organizuje se već 18 godina, i jedna je od najljepših manifestacija u Tivtu, kazala je Blaženka Vučurović iz Organizacije žena Tivta.

Ona je navela da je žućenica samonikla trava, koja ima mnoge pozitivne efekte na zdravlje, a može se pripremati na razne načine.

“Žućenica se priprema na nekoliko starih, autoktonih načina, a to je  žućenica kuvana sa jajima, sirova sa krompirom, obavezno je tu i maslinovo ulje itd.  Ono što mi hoćemo je da sačuvamo tradiciju, i da se upustimo u kreativnost, da izmišljamo jela, i da pokažemo da ta samonikla trava može da zamijeni spanać ili blitvu”, kazala je Vučurović.

Žućenica fest 2022. foto V. Frolova

Manifestaciji je prisustvovao i predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

“Lijepo je vidjeti punu gradsku rivu, pune štandove, vrijedne ruke tivatskih žena, i svih onih koji su se odazvali pozivu i od žućenice napravili delicije. Period od 18 godina je dug, a u njemu je Žućenica Fest uobličila gastro i turističku ponudu Tivta. Opština Tivat će uvijek podržavati Organizaciju žena Tivta i Žućenica Fest i nastojaćemo da se to unaprijedi koliko god je moguće”, istakao je Komnenović.

Žućenica Fest organizovala je Organizacija žena Tivta, uz pokroviteljstvo Opštine Tivat i Turističke organizacije Tivta.

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije