8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani sela Ratiševina dobili vodu

Zorica Mijajlović (Foto: RTCG)

Zahvaljujući saradnji Opštine Herceg Novi, preduzeća Vodovod i kanalizacija, Ministarstva poljoprivrede i Mjesne zajednice Ratiševina – Sušćepan – Trebesin , mještani gornjeg dijela Ratiševine konačno su dobili vodu. Donji i središnji dio sela odavno su povezani na vodovodnu mrežu, a sa realizacijom ove investicije stekli su se uslovi da se u tom dijelu sela razvijaju poljoprivreda , turizam , maslinarstvo.

“Na svega nekoliko kilometara od grada, selo Ratiševina ima sve uslove za udoban život mještana, pa su mnogi ostali da žive na svojoj zemlji i u seoskim domaćinstvima”, kaže predsjednica MZ Ratiševina, Sušćepan, Trebesin Zorica Mijajlović.

“Gornji dio sela nije imao riješeno vodosnabdijevanje uprkos činjenici da su brojni mještani ostali tu da žive. Mi imamo oko 150 stanovnika , 25 učenika ide u školu i možete zamisliti život u 21.vijeku bez vode”, rekla je ona.

Projekat vodosnabdijevanja gornjeg dijela Ratiševine započet je još 2017.godine a najveći dio radova odrađen je tokom prošle godine. Iako je selo nadomak grada, velike su visinske razlike, rezervoar je na 207. metara a poslednja kuća na 280m.

“Pa smo prvo izgradili rezervoar 15 kubika sa veoma dobrim dotokom, potom kupili pumpe i izgradili mrežu. Ukupna vrijednost radova je oko 30.000 eura. To nije velika suma, a dobrobit seljana je nemjerljiva”, kazaka je poredsjendica MZ.

Poljoprivredom se seljani uglavnom bave za sopstvene potrebe, ali sada kada je došla voda nadaju se da će mnogi krenuti u ozbiljniju proizvodnju.

Ljepota Ratiševine privukla je vikendaše iz raznih djelova bivše države, a poslednjih godina i strance koji u svojim kućama borave uglavnom ljeti.

Tatar bašta – Sušćepan

Nakon što su dobili vodu u planu im je proširenje puta , kako bi kompletna infrastruktura bila u skladu sa vremenom u kojem živimo. Projekat je urađen i sada slijedi raspisivanje tendera i odabir izvođača.

Mijajlović sa ljubavlju priča o svom selu i bogatoj turističkoj ponudi, koja privlači i strance i Novljane.

“Kroz naše selo prolazi divna pješačka staza koja počinje od Stanišića dubrave i starog kamenog mosta, vodi do Sušćepana do crkve sv Stefana, dalje ka Ratiševini do crkve sv Kozme i Damjana, i dalje ka Mokrinama do crkve sv Ilinice…ukupna dužina je oko 5 km i mnogi je koriste za šetnju i rekreaciju , a posebno je bila posjećena tokom epidemije korona virusa”, priča Mijalović

U Ratiševini je i do sada bilo lijepo živjeti, zbog blizine grada i lijepe prirode, a sa dolaskom vode u gornji dio sela otvaraju se nove perspektive razvoja u turizmu, poljoprivredi, voćarstvu, maslinarstvu…

/Lj. Vukotić/

Izvor:Radio CG

Najčitanije