22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Moguće da dug Instituta od šest miliona padne na teret budžeta

Institut igalo foto Boka News

Obaveza od najmanje šest miliona EUR duga Instituta „Simo Milošević“ prema Jugobanci Beograd iz 1991. godine pašće na teret državnog budžeta ako podgorički Privredni sud potvrdi pravosnažnu presudu Apelacionog suda Srbije.

Prema toj presudi, Institut bi trebalo da plati više od šest miliona EUR, a sa ukupnim kamatama i drugim troškovima moguće da iznos dostigne osam miliona EUR u korist bivše Jugobanke u stečaju, pišu Vijesti.

Vlada Crne Gore je 2008. godine zaključkom tu potencijalnu obavezu prihvatila na svoj teret.

Apelacioni sud Srbije je pravosnažnu presudu donio 12. septembra prošle godine, nakon pune 23 godine. Ta presuda je za priznavanje u crnogorsko pravosuđe stigla prije desetak dana Privrednom sudu, kojim rukovodi sudija Blažo Jovanić.

Direktorka Instituta, Gordana Rajović kazala je da nema straha od blokade računa Instituta, a ne prijeti im ni uvođenje stečaja jer se Vlada prije više od deceniju obavezala posebnim zaključkom da će preuzeti eventualni dug po tom osnovu.

Institut iz Igala je pred sudovima u Srbiji zastupao advokat kojeg su angažovali, a umješač u tom postupku bila je kancelarija Zaštitnice imovinsko pravnih interesa države Crne Gore, Dragane Đuranović.

Institut iz Igala je 1991. godine uzeo kredit od Jugobanke u iznosu od 3,95 miliona njemačkih maraka, u dinarskoj protivvrijednosti, za vraćanje rata za raniji kredit podignut za izgradnju druge faze te zdravstvene ustanove.

Najčitanije