17 C
Kotor

Slušaj online radio

„Monte Rose“ na Luštici – Građani zabrinuti za nasljeđe i okolinu

U okviru javne rasprave o nacrtu izmjena i dopuna državne studije lokacije „Sektor 32“, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, u utorak je u Herceg Novom održan okrugli sto na kome je obrađivač prezentovao ovaj planski dokument, a građani izrazili zabrinutost za nasleđe i okolinu.

„Sektor 32“ na kome će biti izgrađen hotelsko-turistički kompleks „Monte Rose“, nalazi se u sklopu prostornog plana za zonu morskog dobra, a pokriven je i prostornim planom opštine iz 2009. godine. Iste godine je usvojena državna studija lokacije, čije se izmjene sada rade – kazao je u ime obrađivača, Centra za planiranje urbanog razvoja Kotor (Monte Cep), Saša Karajović.

On je objasnio da je suština izmjena u u prekomponovanju, odnosno redistribuciji sadržaja i drugačijoj organizaciji prostora u okvirima koje je dao osnovni planski dokument.

Maksimalna bruto građevinska površina u ovom sektoru je 58. 900 kvadrata (u prethodnom 60.000), broj smještajnih jedinica iznosi 270, a procijenjeni broj korisnika je 920. Novim planskim rješenjima u zoni neposredno uz more predviđen je zeleni pojas. Na ovom prostoru su definisane tri velike parcele – kompleksi. Na jednoj je planiran centralni hotel sa depadansom, a sa lijeve i desne strane su parcele na kojima su turističke vile, koje su u odnosu na prošli plan drugačije organizovane. Predviđena je i jedna botanička bašta, a četvrta parcela je jahting klub na samoj obali. Pod zelenilom će ostati velika površina – kazao je Karajović.

rosePrisutne građane najviše je zanimalo da li postoji pravni osnov za donošenje izmjena i dopuna studije lokacije, kako će biti riješeno snabdijevanje vodom i strujom i, posebno, kako će biti riješen problem otpadnih voda.

Dr Ljubo Radojčić istakao je da se budući turistički kompleks nalazi na ulazu u Zaliv, i to na ulaznim morskim strujama, i izrazio bojazan da će novi kompleks biti veliki zagađivač. Olivera Doklestić smatra da je previše objekata planirano na tom prostoru i da bi više pažnje trebalo posvetiti graditeljskom nasljeđu.

Saša Karajović je, odgovarajući, ponovio da izmjene i dopune za „Sektor 32“  predstavljaju samo prekompoziciju prethodnog plana i da nema bitnijih odstupanja. Fazna gradnja omogućiće da budu riješena krupna infrastrukturna pitanja (struja, voda, putna infrastruktura, otpadne vode) i opremanje lokacije.

Na skupu se čulo da se sada radi 12 studija lokacija za područje opštine Herceg Novi, ali  u praksi se priličan broj tih planova ne realizuje. Ponovljeno je da je za opštinu Herceg Novi prioritet izgradnja hotelskih kapaciteta.

[quote_box_right]

Planovi za tri tvrđave

Planom za Lušticu predviđena je gusta mreža saobraćajnica i pješačkih staza, a uz samu obalu staza „lungo mare“ koja povezuje cijeli prostor od uvale Rose prema Dobreču. Planirani su i sistemi vodosnabdijevanja, elektronapajanja, telekomunikacija. Planom koji će se fazno realizovati utvrđen je maksimum preko koga se ne može ići. Posebna pažnja je posvećena pejzažnom uređenju, tako da će svako vrijedno stablo biti zaštićeno, čak i makija koja je na tom djelu Luštice veoma rasprostranjena. Na prostoru plana ne postoje zaštićene kulturne i prirodne vrijednosti, a neposredno pored ove lokacije nalaze se tri fortifikacije koje nijesu zaštićene kao spomenici kulture. Važećim planom predviđene su mjere njihove zaštite i uklapanje u neku drugu namjenu.

[/quote_box_right]

 

Primjedbe i sugestije

Mladen Rostović podsjetio je da su na osnovu ugovora o zakupu prostora na Luštici, koji su sa „Nord starom“ potpisali opština i Vlada, napravljeni i sporazumi, i to na osnovu važećeg plana. Pitao je da li je „Nord star“ dobila saglasnost od SO Herceg Novi da mijenja ugovor, s obzirom da je u međuvremenu došlo do izmjene zakona. Rostović je pitao i da li će obaveze koje je imala opština preći u nadležnost Vlade.

Marko Ćalasan je u ime kompanije „Nord star“ kazao da ugovor koji je potpisan 2009. godine nije stavljen van snage. U međuvremenu, kako je pojasnio,  investitor je uložio znatna sredstva u identifikaciju terena i tržišta i shodno tome dat je prijedlog za izmjene i dopune  plana. Predstavnik Ministarstva obećao je naknadni odgovor na ovo pitanje i pozvao sve prisutne da primjedbe i sugestije na izmjene državne studije lokacije u pisanoj formi dostave Ministarstvu.

Javna rasprava trajaće do 11. oktobra.

www.pobjeda.me

Najčitanije