16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Monteput – naplata putarine od 27. jula

Auto put – CG

Naplatna rampa Smokovac, jedna od četiri na dionici auto-puta do Mataševa, i danas bilježi veliki promet. Do 11 sati ujutro, 3.000 vozila iz pravca sjevera i Podgorice, prošlo je atraktivnom trasom. Na Pelevom brijegu i Veruši, operateri Monteputa uslužili su 300 vozila. 

Za samo dva dana od otvaranja prvog crnogorskog auto-puta, građani su imali priliku da na društvenim mrežama vide fotografije zapaljenih vozila, video snimke brze vožnje, kao i zaustavljanje neodgovornih vozača u mnogobrojnim tunelima na dionici. Direktorica sektora finansija i naplate putarine u Monteputu, Saša Klikovac, još jednom je pozvala na poštovanje pravila u saobraćaju. 

“Apelovali bih na sve vozače da prije kretranja provjere svoja vozila. Vozači teretnih i motornih vozila trebalo bi da prekriju teret ceradama, jer ugrožavaju ostale učesnike. Takođe, skrenula bih pažnju vozačima koji prvi put koriste auto-put, da je neophodno da na ulasku priđu bliže naplatnoj kućici, pritisnu dugme i uzmu karticu. Jako je važno da prate saobraćajnu signalizaciju, prilagode brzinu kretanja, kako bi uživali u bezbjednoj vožnji.”

Klikovac posebno brine nesmotrenost pojedinih vozača koji se zaustavljaju na otvorenom putu i fotografišu predjele. Skreće pažnju da za takve stvari postoje odmorišta, a u krajnjem slučaju nezgode, učesnici mogu koristiti zaustavne trake. Napominje da duž trase postoje i SOS kabine.

Operater naplate putarine u Monteputu, Todor Dobrović, trudi se da svakom vozaču objasni kako se koristi naplatna rampa.

“Apelujem na vozače da kada prisupe naplatnoj stanici, pritisnu crveni taster i sačekaju da izađe kartica. Neophodno je da je čuvaju do izlaska.”

U Monteputu priznaju da su im vozači sugerisali na sporu brzinu izlaza kartice, ali su im brzo izašli u susret i omogućili da manje čekaju redove.

Podsjećaju da će početi sa naplatom putarine 27. jula od 8 sati.

“Vozači će moći da plate bankovnom karticom ili gotovinom. O korišćenju elektronske naplate putarine (TAG uređaj), naknadno će biti obaviješteni. Kao i na tunelu Sozina, koristiće se isti TAG uređaj, pa će moći da ga koriste i na novoj dionici auto-puta,” zaključila je Klikovac. 

Najčitanije