8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

More na Plavom horizontu prljavo-zelene boje, inspekcija naložila vanrednu analizu kvaliteta vode

Foto čitalac Boka News

More u uvali Pržna na popularnoj plaži Plavi horitzont u Krtolima kod Tivta danas je tokom cijelog dana bilo prljavozelenkaste boje.

„Ovo danas je baš ekstremno, ali je ovako u manjoj ili većoj mjeri stanje  već 15-tak dana. Slično je i na plaži Oblatna ali je tamo ovakvo zagađenje manje i  povremeno se pojavljuju fleke braonžute boje sa mjehurićima na površini mora.“- kazala nam je turistkinja iz Beograda koja sa porodicom ljetuje u obližnjim Radovićima. Ona već godinama ljeti dolazi u Krtole jer joj je suprug odavde rodom i ima kuću u Radovićima, tako da je dobro upoznata sa prilikama na najpopularnijim krtoljskim kupalištima u uvalama Pržna i Oblatna.

„Morska voda nikada prije nije ovdje  bila ovakva i ovako prljava. To je strašno i apsolutno sramotno“- kazala je naša sagovornica koja je danas fotografije prljavo-zelenskastog mora sa Plavih horizonata uputila svim inspekcijama, predsjedniku Opštine Tivat Željku Komnenoviću, ministarstvima nadležnim za ekologiju i turizam u Vladi Crne Gore i Morskom Dobru ali kako kaže, još od nikoga nije dobila odgovor.

Foto čitalac – Boka News

U Sekretarijatu za komunalni i inspekcijski nadzor Optine Tivat potvrđeno da su upoznati sa problemom prljavog mora u uvali Pržna i da su stim u vezi, tražili od nadležnih iz Instituta za biologiju mora iz Kotora da uzmu uzorke vode i obave vanrednu kontrolu njene higijenske ispravnosti. Sa slučajem su upoznati i kontrolori JP Mosrko Dobro nadležni za Opštinu Tivat koji su takođe bili na licu mjesta i napravili zapisnik.

Iako za sada nema zvanične potvrde o uzroku ovog zagađenja, a zakupci  ovdašnjih plaža uobičajeno ponavljaju teoriju o prirodnoj pojavi tzv. cvjetanja mora, nadležni sumnjaju da je ovo što se već danima dešava na ovom dijelu Tivatske rivijere nekako povezano sa nedavnim izlivanjem neprerađenih kanalizacionih voda u Traštama iz obližnjeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor na Klačini. Istraga o uzrocima i efektima tog incidenta koji je prethpodnih dana ostao zabilježen i na društvenim mrežama još je u toku a rukovodstvu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda stim u vezi, prijete moguće visoke novčane kazne ukoliko analize pokažu da sse iz PPOV zaista u more prosula velika količina neprerađene kanalizacije iz dva grada.

Izvor:S.L.

Najčitanije