13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

“Morski svijet djeci Kotora i Tivta”: Rotarijanci na donatorskom krstarenju prikupili preko 5000 eura

sa krstarenja Rotary cluba Kotor

Članovi Rotari kluba Kotor i njihovi gosti na četvrtom donatorskom krstarenju “Rotary Boka Cruise” održanom u subotu , prikupili su 5.335 eura za humanitarnu akciju pod nazivom “Morski svijet djeci Kotora i Tivta”.

Na ovaj način obezbijeđen je besplatan ulaz u Akvarijum “Boka” za oko 7.600 djece predškolskog i školskog uzrasta iz Kotora i Tivta.

Tradicionalnom krstarenju Bokokotorskim zalivom brodom “Katica” prisustvovalo je 170 gostiju među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, zvaničnici Vlade Crne Gore, brojni Rotarijanci iz Crne Gore i regiona, njihove porodice i prijatelji koji su učešćem putem sponzorstava, kotizacije, nagradne lutrije, humanitarne aukcije i donacija klubova pomogli da planirani iznos za akciju “Morski svijet djeci Kotora i Tivta”.  bude dostignut.

U zvaničnom dijelu programa prisutnima su se obratili Predsjednik Rotari kluba Kotor Janko  Racković, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing-Rajnke Rising Reinke,  ministarka nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Crne Gore Biljana Šćepanović, keo i direktor Akvarijuma Boka dr Mirko Đurović.

Predsjednik Racković najprije se u ime svih članova kluba zahvalio porodici Čavor što su omogućili da se tradicija nastavi i veče održi prelijepom ambijentu. On je istakao je da je u toku prošle 2021/22 rotarijanske godine, veliki broj akcija bio posvećen školama sa prostora Boke, a nastavak tih aktivnosti  je i akcija u okviru “IV Rotary Boka Cruise” koja će, kroz obilazak Akvarijuma koji djeluje pri Institutu za biologiju mora Kotor, omogućiti najmlađima da upoznaju bogatstvo živog svijeta mora ali i značaj njegovog očuvanja.

“Rotari klub Kotor je osnovan u ljeto 2017 godine. Za proteklih 5 godina, polako, korak po korak, gradili smo i gradimo ovu nasu priču i vjerujem da smo na dobrom putu. U nju je utkano, prije svega, puno dobre energije koju je svako od nasih članova donio sa sobom, ali i energije svih ljudi poput vas koji su nam na ovom putu svesrdno pružali podršku.”- kazao je Racković.

NJ.E. ambasadorka Reinke ovom prilikom se osvrnula na svoje odrastanje u rotarijanskom duhu i na smisao osnovnog mota Rotarija “nesebično služenje” koji izražava filozofiju volonterskog služenja zajednici istakavši da je ona veoma prisutna unutar djelovanja Rotari kluba Kotor sa čijim se djelovanjem upoznala na sastanku održanom u februaru ove godine u hotelu “Cattaro”.

“Rotari ne predstavlja samo zabavu i druženje već je njegova osnovna svrha da djeluje tako što čini dobro za zajednicu i ljude kojima je pomoć potrebna kao što će i ovom konkretnom akcijom djeci Kotora i Tivta biti omogućena nova iskustva.”- kazala je ambasadorka Reinke.

Nj.E. Judy Rising Reinke

U ovom klubu, djeca i mladi su uvijek u centru pažnje, a akcije su obuhvatilie sakupljanje sredstava za nabavku psa – vodiča Udruženju mladih sa hedikepom Crne Gore, donaciju 60 paketa tablet računara i besplatnog interneta kotorskim i tivatskim osnovnim školama, sakupljanje sredstva za nabavku novog instrumenta za mlade generacije Gradske muzike Kotor, obezbjedjivanje stipendije za učenike srednje skole u Kotoru, te pomoć mladima iz kotorskih sportskih klubova “Lahor”, “Champion” i “Bokelj”.
Ovoga puta, cilj Rotari kluba Kotor je da omogućimo da sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole iz Kotora i Tivta uvrste u svoje obrazovne programe besplatnu posjetu svih učenika akvarijumu “Boka” u Kotoru tokom iduće školske godine.

Posebnu zahvalnost dugujemo agenciji “Allegra” iz Bara koja je donirala vaučer za krstarenje za dvije osobe za koji je organizovana licitacija a licitirana cifra je ušla u prikupljeni fond. Rotari klub Kotor zahvaljuje i svima ostalima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji i omogućili da ovaj humani cilj bude dostignut.”- poručuju iz Rotari kluba Kotor.

Za tradicionalno dobru atmosferu na prepoznatljivom ljetnom humanitarnom dogadjaju kluba bili su zaduženi učesnici u umjetničkom dijelu programa: Sanja Vučković Otašević sa kotorskom Botunadom, gitaristiknja Nađa Janković,  duo “Đurđa i Pero” i animatori “New EnterTainment” iz Novog Sada koji izveli animacija na štulama i “Fire fan” animacija na ostrvu.

Najčitanije