15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro: Plaža može u zakup, ne i šetalište

 

Postojeci izgled Ponte Seljanova

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore oglasilo se danas povodom procedure što su je Opština Tivat i kompanija “Sea Trade” iza koje stoji ruski kapital, pokrenuli sa namjerom da se dobije zeleno svjetlo za realizaciju megalomanskih planova te firme na Ponti Seljanova u Tivtu.

„Sea Trade“ namjerava da na plaži Ponta Seljanova koja je do sada bila javna i na kojoj se nije naplaćivao ulaz niti je postavljan plažni mobilijar, realizuje projekat „uređenja kupališta“, oslanjajući se na kontroverzna planska riješenja iz Državne studije lokacije za ovaj dio tivatske obale. Ta firma čiji je zvanični zastupnik ruska državljanka Anastazija Lašmanova, preuzela je od dosadašnjeg vlasnika nekadašnji kafić i restoran „Merlin“ na Ponti i jedan od montažnih  otvorenih šankova koji su se tamo nalazili, srušila te objekte i namjerava da ovdje gradi dvije nove stalne zgrade od čvrstih materijala – infrastrukturni pult na mjestu bivšeg montažnog otvorenog šanka, koji će na 24 kvadrata imati tuševe, svlačionice i tehničku prostoriju, te ugostiteljski objekat –restoran površine 74 kvadrata na mestu nekadašnjeg „Merlina“. Uz to, ovdje će biti i ugostiteljske terase, punkt za DJ-a kod svetionika na vrhu rta,  a planirano je i uređenje istočnog dijela obale izgradnjom šetališta, rušenjem svih postojećih drvenih ponti za privez barki domaćeg stanovništva i izgradnjom par novih betonskih ponti između kojih će se nasipati nove pješčane plaže. Kompleks će sadržati i zelenilo, manji trg, djelije igralište, parking za 30 automobila, a na plaži površine 2.393 kvadrata predviđeno je da se postave čak 252 ležaljke. To znači da se na Ponti Seljanova ubuduće neće moći kupati niko ko nije spreman da „Sea Tradeu“ plati korišćenje plažnog mobilijara. Opština Tivat je „Sea Tradeu“ izdala urbanističko-tehničke uslove (UTU), ali prijekat koji je kotorksa firma napravila u mnogome odudara od njih. Prethodno, lokalna uprava nije Morskom Dobru izdala UTU za uređenje obalne zone na Ponti Seljanova, a koje su oni tražili još 2011. na osnovu Prostornog plana posebne namjene morskog dobra.

planirano rijesenje

“Javno preduzeće izradilo je i finansiralo kompletnu tehničku dokumentaciju, Idejni i Glavni projekat uređenja. Tada, JP nije dobilo građevinsku dozvolu od strane Opštine Tivat po važećem PPPPNMD. Shodno usvojenoj DSLza dio Sektora 22, od strane JP je podnešen je novi zahtjev za izdavanje UT uslova i isti su krajem 2017.  godine izdati od strane Opštine Tivat.”- saopštilo je juče Morsko dobro ističući da je njihova vizija ali i nadlećnost “da se ovo obalno područje uredi na način da javne površine, šetalište i prateći sadržaji treba da budu rekonstrusani od strane JP i lokalne uprave, dok sanacija/uređenje kupališta može biti predmet privatno-javnog partnerstva za davanje u dugoročni zakup.”

Iz Morskog Dobra su podsjetili da je po tom konceptu u Tivtu već rekonstruisana i uređena gradska riva Pine ps, a predstoji i izgradnja lungo mare pješačke staze u Krašićima i uređenje obalnog šetalištaa i plaže na Belanima Za ta tri projekta  Morsko Dobro je obezbjedilo finansijska sredstva za kompletnu tehničku dokumentaciju i kroz saradnju sa Opštinom Tivat pristupilo uređenju ovih područja.

“Kao što postoji mogućnost da se plaža na Belanama uredi i valorizuje kroz model privatno – javnog partnerstva sa JP, isto je moguće planirati i za kupališta na Ponti Seljanovo – podrazumijeva se saglasno planskoj dokumentaciji, tenderskoj proceduri i pravilima koja važe za dugoročni zakup morskog dobra. Dakle, stav JP Morkso dobro  jeste da se  jasno se mora definisati i razgraničiti što su javne površine, a što može biti predmet privatno- javnog partnerstva u ovakvim i sličnim projektima,  po uzorima/modelima koji su realizovani u ranijem periodu“- saopštili su iz Morskog Dobra.

Izvor:S.L

Najčitanije