12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro – sastanak sa predstavnicima komunalnih inspekcija šest primorskih opština o riješavanju aktuelnih problema

Sastanak u MD

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom danas je održan radni sastanak sa predstavnicima Službi Komunalne policije i inspekcije svih 6 primorskih opština, na kojem su prisustvovali predsjedink Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović, direktor Mladen Mikijelj, pomoćnik direktora Ivana Franeta, kao i predstavnici Službe za kontrolu Srđan Radić i Službe za ustupanje Andrej Purić.

Na sastanku ukazano je na brojne probleme sa kojima se nadležne službe susreću na terenu, ali i želju da se zajedničkim djelovanjem sankcionišu isti i spriječi devastacija prostora, koja je prisutna u svim opštinama.

Blažo Rađenović koji je ukazao na sve uočene nepravilnosti, kao i sugestije i prijave građana, a što je u zoni morskog dobra i istakao konkretne predloge kako bi se efikasno odgovorilo na probleme sa kojima se sve više susrećemo na dnevnom nivou. Naveo je da je za ubuduće neophodno podići saradnju na jos veći nivo, tako što bi se kroz zajedničke kontrole prontno reagovalo, posebno u jeku turističe sezone.

Direktor Mladen Mikijelj je istakao da je od velikog značaja saradnja izmedju inspekcijskih službi koje su u nadležnosti lokalnih samouprava i Službe za kontrolu JP “Morsko Dobro“, kako bi se uspostavio red u ovom dijelu Crne Gore, kao najvažnijem resursu sa kojim država raspolaže. On dalje navodi da se kroz kvalitetnu saradnju između različitih instituacija Crne Gore i lokalnog stanovništva može unaprijediti prostor i stanje kako bi ostvarili benefite od predstojeće turističke sezone.

Predstavnici Službi Komunalnih policija i inspekcija svih primorskih opština su iznijeli svoje probleme, kao i predloge pomoću kojih bi se isti mogli riješiti u najkraćem mogućem roku. Bez obzira na nedostatak kadrova, ulažu sve moguće napore da odgovore na zahtjeve za vršenje inspekcijskog nadzora od strane Javnog preduzeća.

Najčešći problemi u svakoj opštini su bespravna gradanja nelegalnih objekata, zapušteni djelovi kupališta koji nisu trenutno zakupljeni, kao i izlivanje fekalija u moru. Tim povodom, Javno preduzeće je izrazilo spremnost da izađe u susret svim lokalnim samoupravama kako bi zajednički djelovali na ukazane probleme.

Koordinator Morskog Dobra, za opštine Ulcinj i Bar, Omer Barjaktari je kao jedan od ključnih problema istakao bespravnu izgradnju objekata na rijeci Bojani, kao i da će nakon deset godina biti ukinuto nelegalno naplaćivanje ulaza na rampi, na sami ulazak na Adu Bojanu, a ubrzo se očekuje i uklanjanje deponija sa Velike Plaze i duž rijeke Bojane, u koordinaciji sa JP “Komunalne djelatnosti.“

Na kraju radnog sastanka diektor Mladen Mikijelj je istakao da su nakon formiranja kancelarija u svim primorskih opštinama stvorili još bolji uslovi da se proces sprovođenja kontrole obavlja na kvalitetniji i brži način.

Najčitanije