12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

MORT odbio da izda saglasnost CBCG za zgradu u Tivtu

Plac CBCG u centru Tivta

Glavni državni arhitekta dr Dušan Vuksanović u dva navrata je prošle godine odbio da da saglasnost na idejno riješenje novog poslovnog objekta Centralne banke Crne Gore, a koji vrhovna monetarna institucija namjerava graditi na svom placu u centru Tivta.

Vuksanović je prvo u aprilu prošle godine odbio da da saglasnost na idejno riješenje „edukativno.konferencijskog centra“ CBCG u Tivtu jer je u tom pomentu bilo isteklo važenje DUP-a Tivat-Centar iz 2007. Vuksanović, kako se navodi u riješenju o odbijanju zahtjeva CBCG od 20.aprila 2018., nije od te institucije na čijem je čelu guverner Radoje Žugić (DPS() tada dobio ni traženo pisano izjašnjenje, niti usmenu izjavu na svoj zahtev CBCG da se ova po Zakonu o upravnom postupku,  „izjasni o rezultatima ispitnog postupka i načinu ostvarivanja toga prava“.

CBCG je glavnom državnom arhitekti ponovno u julu prošle godine, podnijela zahtjev za izdavanje saglansosti na idejno riješenje novog velikog poslovnog objekta u Tivtu, ali je Vuksanović i njega odbio krajem septembra. U tom riješenju Vuksanović je konstatovao da CBCG koja mu je podnijela idejno riješenje koje je već napravila firma „MMK Control“ iz Bara, nije ispoštovala zakonsku proceduru       koja traži da se za izradu idejnog riješenja na osnovu kojeg se izrađuje tehnička dolumnetacija za objekte za potrebe državnih organa, lokalne uprave, zdravstvenih, porovjetnih, kulturnih, naulnih, sportskih i objekata socijalne zaštite koji su u državnoj svojini, „obavezno raspisuje javni konkurs“.

„Postupak raspisivanja i sprovođenja javnog konkursa predstavlja obavezu za objekte iz člana 54 Zakona o planiranju porostra i izgradnji objekata, u koje spada i predmetni objekat – edukativno-konferencijsog centra u Tivtu. U tom postupku se dobija idejno arhitekstonsko riješenje, na osnovu kojeg se izrađuje tehnilka dokumentacija proisana zakonom.“- naveo je glavni državni arhitekta u riješenju kojem je odbio i drugi zahtjv CBCG. Zanimljivo je da Vuksanović u obrazloženju navodi da mu je institucija na čijem je čelu Žugić, u svom naknadnom izjašnjenju, tvrdila da „nije dužna da sprovoditi javni konkurs budući da nije državni organ“.

„Da je sprovođenje javnog konkursa u suprtnosti sa Zakonom o CBCG u odnosu na koncept nezavisnosti koji uključuje institucionalnu, personalnu i finansijsku nezavisnost, te da Zakon o državnoj imovini CBCG prepoznaje kao državni organ samo iz razloga što raspolaže državnom imovinom.“- citira Vuksanović u svom riješenju djelove izjašnjenja CBCG. Državni arhitekta je sve te primjedbe vrhovne monetarne vlasti odbacio konstatujući da i CBCG mora ispoštovati proceduru predviđenju Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i da je od nje ne isključuje to „što se u konkretnom, radi o instutuciji koja ima samostalnost i finansijsku nezavisnost“.

Gradnja novog objekta CBCG u Tivtu jedna je od tačaka sporenja guvernera Radoja Žugića i smijenjene viceguvernerke Irene Radović na aktuelnom suđenju za mobing koje je u toku u Podgorici na osnovu privatne tužbe Radovićeve protiv Žugića i CBCG.

„Jedan od poslova na koje mi je guverner Žugić trazio da stavim potpis jeste izgradnja objekta od 5.700 kvadrata u Tivtu, vrijednog nekoliko miliona eura. Ja sam to kategorički odbila jer je on taj objekat kvalifikovao kao neprofiran kako se ne bi plaćao porez. Takođe je od mene tražio izmjenu zapisnika. Tražio je da ja budem potpisnik nelegelne gradnje objekta u Tivtu”-navela je Radovič u utorak, dajući iskaz pred sudom.

Žugić kojeg dio političke i stručne javnosti u aktuelnoj aferi “Atlas” optužuje zbog nedovoljno efikasne i selektivne kontrole banaka, inače, već je prethodno preduzeo niz aktivosti na smanjenju transparentnosti rada CBCG, drastično povećavajući spisak dokumenata iz rada vrhovne monetarne institucije koji su zaštićeni različitim stepenima tajnosti. Menadžment  CBCG je prije dva dana zabraniio zaposlenima i  pristup eksternim e-mail domenima i online servisima za dijeljenje podataka iz mreže vrhovne monetarne institucije, printscreen funkcionalnosti na računarima zaposlenih i korišćenje cd/dvd drajva na računarima zaposlenih. To je iz CBCG obrazloženo kao “aktivnosti koje su dio kontinuiranih napora CBCG usmjerenih na podizanje nivoa bezbjednosti informacija”.

PLAC KUPILI PRIJE 12 GODINA ZA GRADNJU OBAVEZNOG SEKUNDARNOG SJEDIŠTA CBCG

Bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) juna 2007. prodao je, uz saglasnost odbornika u lokalnom parlamentu, CBCG katastarsku parcelu broj 972/2 upisanu u list nepokretnosti 3105 KO Tivat, ukupne površine 2.958 kvadratnih metara.

Opštinsko zemljište na i tada i sada neuređenom i neizgrađenom platou oivičenom Istarskom, Đačkom i Prevlačkom ulicom u centru Tivta, centralnoj monetarnoj vlasti prodato je po cijeni od 600 eura za kvadrat, odnosno za ukupnu sumu od 1.774.800 eura. Kankaraš je tada obrazložio da je ova prodaja u interesu Tivta gdje je CBCG tada  prema zvaničnom objašnjenju, trebala da izgradi i otvori svoje rezervno sjedište koje centralna monetarna vlast mora da ima po zakonu. Po opštinskoj odluci iz juna 2007., trebalo da bude izgrađen poslovni objekat sa suterenom, prizemljem, spratom i potkrovljem „u funkciji administrativne djelatnosti“, ali CBCG nije nikada pristupila njegovoj gradnji, pa je ova atraktivna lokacija u samom centru Tivta i danas potpuno neuređenja i daje veoma ružnu sliku.

Najčitanije