15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Mrčevac – obilježena 75-a godišnjica stradanja Sreskog komiteta Kotor

Obilježavanje 75 godina

U Mrčevcu u utorak 9. jula obilježena je 75 godišnjica stradanja Sreskog komiteta Kotor. Tom prilikom delegacije Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora, Tivta, Herceg-Novog i Budve položile cu cvijeće na spomenik na Mrčevcu.

Ovogogodošnji domaćin je bilo Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor na čelu sa predsjednikom Jovom Bećirom i njegovim saradnicima.

Cvijeće ispred delegacije Kotora položili su Vlado Kašćelan, Miloš Dževerdanović i Daliborka Seferović. Prisutnima se kao domaćin ovogodišnjeg obilježavanja stradanja hrabrih rodoljuba obratio Vasilije Ševaljević, koji je pozdravio sve prisutne i riječ dao predsjedniku udruženja Jovu Bećiru koji je reko sledeće:

„Danas ,na ovom svetom i mučeničkom mjestu odajemo poštu poginulim partijskim  rukovodiocima  i zrtvama iz ovog dijela Boke. Pod pritiskom naglog jačanja NOP-a u Boki Kotorskoj,početkom jula 1944 godine je u Plackomandaturi u Kotoru ,na predlog četnika,održana konferencija ,na kojoj su učestvovali predstavnici okupacionih vlasti,sreski načelnik,komandant žandarmrijskog bataljona i predstavnik četnčke organizacije.Na konferenciji je odlučeno da se na području istočne Boke i to na Vrmcu i Luštici,u vremenu od o8 – 18 jula izvede kaznena ekspedicija .Za kaznenu ekspediciju je određeno  50 četnika Vučedolske brigade,50 iz Krivošijskog nacionalnog bataljona i 100 iz Druge bokeljske četničke brigade(iz Grblja).Plackomandatura u Kotoru,na osnovu ovlaščenja generala Kajpera,dala je četnicima odriješene ruke za akciju,kao i prevozna srestva za brže prebacivanje jedinice.U periodu od 8-18 jula trajala je velika četničko –njemačka racija na poluostrvu Vrmac,koja je planirana i odobrena od strane Njemaca,s ciljem da se na ovom području unište partizanska uporišta,odvoji narod od partizana i izazove vjerska i nacionalna mržnja.Neprijatelj se najviše okomio  na sela Bogdašice,Kavač i Mrčevac. Pljačkana je imovina a stanovništvo je masovno prebijano i hapšeno.. U Kavču,Mrčevcu ,Bogdašićima i Škaljarima je pobijeno 11 simpatizera i saradnika NOP-a.Joke i Bosiljka Đuričkovic i Stevo Čelanović,čiji su najbliži bili u partzanima ,uhapšeni su  a zatim na svirep način ubijeni.Pored njih na zvjerski način su izmasakrirani i ubijeni Trip Maslovar i Niko Petrović iz Bogdašića.Okupator se bio ogradio od četničkih zločina,izigravajući zaštitnika stanovnoštva,tako da je uhapsio i neke četničke rukovodioce,a za nekima je organizovao i potjeru.Međutim to je bila farsa jer su svi ubrzo bili na slobodi. Na početku ove četničko njemačke akcije  poginula su i  tri istaknuta partijsko-politička radnika i to Niko Anđus,Mihailo Ivanović i Borka  Zenović.

obilježavanje

Za vrijeme dok se u Mrčevcu 9 jula uveče,održavao sastanak Sreskog komiteta SKOJ-a kojemu je prisustvovalo 13 članova KPJ,velika grupa četnika je opkolila selo,otkrila mjesto održavanja sastanka,iznenađeni pojavom četnika ,na brzinu su se povukli,njih desetakje uspjelo da se spasi.

Troje učesnika sastanka su bili primorani da prihvate neravnopravnu borbu Tom prilikom su hrabro poginuli: Niko Anđus, sekretar SK KPJ Kotor, politički komesar paštrovske čete, politički komesar 3 čete 2 bataljona Četvrte proleterske crnogorske NOU brigade, zatim bataljona u Drugoj dalmatinskoj NOU brigadi, proglašen za narodnog heroja 27.novembra 1953 godine, Mihailo Ivanović,sekretar OK SKOJ-a za Boku i Borslava-Borka Zenović,član SK SKOJ-a -Kotor i Bozinović DuroMi ,UBNOR-a i Antifašista se sa ponosom sjećamo svih poginulih boraca i zrtava herojske antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu kao i svih preživjelih boraca i doprinosu naše zemlje koja je prema priznanju saveznika antifašističke koalicije na samom vrhu Evrope.

obilježavanje

Nakon polaganja cvijeća i održanih govora uslijedio je prigodan umjetnički program u kojem u učestovali Miško Prelević sa odlomcima pjesama iz NOB-a i učenik muzičke škole Vida Matijan iz Kotora Damian Dževerdanović na harmonici,članovi četiri boračka udruženja su u prijatnom ambijentu nastavili druženje, kaže se u saopštenju Udruženje borac NOR-a i antifašista Kotor

Najčitanije