24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

MSP se priprema za prihvat plovila kojima iz inostranstva dolaze crnogorski državljani

Uprava pomorske sigurnosti – VTS sistem

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković donio je juče „Akcioni plan prihvata plovnih objekata za koje je Nacionalno koordinaciono tijelo odobrilo uplovljenje“, a kojima se reguliše uplovljavanje u naše luke jahti i putničkih brodova kojima se u državu iz inostranstva vraćaju crnogorski državljani.

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) prethodno je prije dvije nedjelje između ostalih mjera za spriječavanje unošenja i širenja koronavirusa, izreklo i zabranu uplovljavanja svih jahti i kruzera u crnogorske luke i marine do daljnjeg.

Akciji plan koji je juče objavljen na sajtu MSP donešen je zbog jahti „Q8 Queen“ i „Eysydos“ sa kojima kako saznajemo, ukupno 7 crnogorskih državljana – članova posade tih brodova, želi da se vrati u domovinu morskim putem, iz Turske, odnosno Hrvatske. NKT- je odobrio njihov zahtjev.

Dokumentom  koji je donio Nurković propisuju se prava i obaveze državnih organa, vlasnka plovnih objekata ili kompanija i odgovornih lica koja upravljaju tim plovilima, odnosno upravljačima ili koncesionarima luka u koja će ona uploviti.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Safet Kočan obavezan je da koordninira svim aktivnostima oko uplovljavanja i prihvata ove dvije jahte, te da sa tim brodovima bude u stalnoj komunikaciji.

Kako je nam je Kočan kazao “jahte sa crnogorskim državljanima uploviće u Luku Bar gdje je UPSUL u saradnji sa operaterom luke već preduzeo mjere da se za njih obezbjedi poseban adekvatan vez jer će brodovi i članovi posade na njima, po odluci NKT-a ovdje biti u karantinu naredne dvije nedjelje. Za vrijeme trajanja te izolacije, operater luke će o trošku vlasnika jahti obezbjediti snabdijevanje brodova i ljudi na njima hranom, vodom, strujom, medicinskim i higijsnkeim potrepšteinama, gorivom i svim ostalim što je potrebno za kako se navodi u Akcionom planu, „pristojan boravak posade na plovnom objektu“.

Akcionim planom ministra Nurkovića koji je danas (26. mart) stupuo na snagu, pored mjera za prihvat ove dvije jahte sa crnogorskim državljanima, istovremeno se zabranjuje i „svako isplovljenje iz luke ili pristaništa i plovidba jahti i plovnih objekata namijenjenih sportu i razonodi, u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Crne Gore za vrijeme trajanja privremenih mjera uzrokovanih COVID-19 pandemijom“.

To, kako nam je pojasnio direktor UPSUL-a Safet Kočan, podrazumijeva i da na more do daljnjeg neće više moći izlatiti ni crnogorski sportski jedriličari, a od zabrane isplovljenja izuzeta su samo fizička lica koja imaju dozvole za privredni ili sportski ribolov i ona će sa svojim plovilima moći da obavljaju te aktivnosti.

Izvor:S.L

Najčitanije