20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Mugoša: Zbog deset odsto neodgovornih trpe ostali građani

Mugoša i Radojević – foto PR Centar

Oko deset odsto građana Crne Gore ne poštuje propisane mjere, i zbog njih trpi ostalih 90 odsto, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i poručio da će morati da promijene odnos prema neodgovornim građanima.

„Vi koji ne poštujete pravila pokazujete da ne cijenite svoje komšije, prijatelje i svih ovih 90 odsto građana Crne Gore koji poštuju pravila. Ali, moraćemo i da promijenimo odnos prema ovima koji ne poštuju mjere“, istakao je Mugoša.“, rekao je Mugoša na konferenciji za novinare.

On je kazao da mjere nijesu donešene da bi nekoga kažnjavale, nego da očuvaju zdravlje i spasu živote.

Prema njegovim riječima, infekcija će trajati „i moramo se privići da živimo sa njom, i to do trenutka kada budemo imali adekvatan lijek ili vakcinu“.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Nemanja Radojević, kazao je da su u bolnicama širom Crne Gore hospitalizovana 34 pacijenata, od čega 17 u KCCG, dva u Beranama, sedam u Nikšiću i osam u Baru.

Kako je naveo, od 17 pacijenata u KCCG 12 ih je na Infektivnoj klinici, dva su na internoj, a tri na intenzivnoj njezi od kojih su dva na respiratoru.

Radojević je kazao da je ukupno 25 zdravstvenih radnika bilo pozitivno, ali su dva ljekara izliječena, precizirao je da se prate 173 zdravstvena radnika.

Radojević je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da polovina pacijenata umire od komplikacija prouzrokovanih koronavirusom, kao što su zapaljenje pluća i akutni respiratorni distres sindrom, a druga polovina od pogoršanja hroničnih zdravstvenih problema koje imaju.

“Od preminulih u Crnoj Gori, jedan pacijent je umro od neposredne virusne infekcije, a u KCCG je primljen neposredno pred smrt. Ostali su bili pozitivni, neki od njih su se čak bili oporavili, ali hronična srčana bolest i njeno pogoršanje uzrokovalo je smrt”, rekao je Radojević.

“U Crnoj Gori je trenutna stopa smrtnosti 1,8 odsto, to je čini najnižom u regionu, ali može da poraste takvim ekscesom”, rekao je Radojević.

On je kazao da je KCCG odlučio da pokrene još jedan call centar, na broj 1622, koji će biti usmjeren za hronične bolesnike koji nijesu oboljeli od korone, a kojima je u trenutnim okolnostima onemogućena redovna zdravstvena zaštita u okviru ambulanti.

Radojević je rekao da će novi call centar biti aktivan od utorka, u periodu od 11 do 14 sati, a na poziv pacijenata javljaće se devet ljekara.

Najčitanije