31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Muo – Blagoslov mora, sačuvana tradicija

Blagoslov mora, barki i ribolovnog alata bio je običaj u više mijesta u Boki Kotorskoj, međutim taj običaj se u drugim župama izgubio a na Mulu je sačuvan.

Mještani ovog malog mjesta koji se diče svojom ribarskom tradicijom, su držali do svojih starih običaja i tradicije, tako da je ovaj jedinstven obred sačuvan do današnjih dana.

Nakon sv. mise u crkvi Pomoćnice Kršćana, u ponedjeljak 20. maja, vjernici zajedno sa svećenikom don Robertom Tonsatijem, su se u procesiji uputili do ponte ispod župne crkve gdje je obavljen Blagoslov mora, uz molitvu za ljude koji od mora žive.

U znak sjećanja na sve pomorce i ribare koje se nisu vratili u svoj rodni kraj, nakon blagoslova, položeno je cvijeće u more.

Muo – Blagoslov mora 2024.

O ovoj jedinstvenoj tradiciji don Robert Tonasati nam je kazao da se nekada ovaj običaj proslavljao uz velike svečanosti, sa jutarnjim procesijama kroz  mjesto, dok je danas reduciran na znatno jednostavniji oblik blagoslova.

Ovaj običaj, u narodu poznat kao Rusalje poznat je, i po mnogim drugim mjestima u svijetu, osobito onim župama koje su vezane za more kao što je to ribarsko mjesto Muo u Boki Kotorskoj. Narodni naziv Rusalje (lat. Rosalia, tal. Russaglia) prisutan u Dalmaciji odnosi se na svetkovinu Duhova, oko tih dana su se slavio početak žetve, zahvaljivalo darovima koji dolaze iz prirode.

Blagoslov mora Muo nekada – foto I.M. Boka News

Don Robert Tonsati podsjetio je okupljene vjernike da je zazivanje Božjeg blagoslova na more i barke, ujedno prilika za zahvalu na svim primljenim dobrima koje Bog daje ovom kraju po moru, te za žrtve i darove kojima su ribari i pomorci tokom stoljeća ugradili u život njihove crkve i župe.

Čudesni ulov ribe 18. svibnja/maja 1890:

Srebrna riba palovnica (palombić) koja krasi oltar našeg Blaženika, spomen je na čudesni ulov riba koji su Muljani pripisali čudu i daru bl. Gracije.
Blaženi Gracija Muo – foto Z. Nikolić Boka News
Naime, spomenuti događaj odvio se u noći sa 17. na 18. maja 1890. kada je u jeku bila trodnevna proslava – zahvala za beatifikaciju bl. Gracije. Mjesni su ribari jednom mrežom ulovili preko 6000 palovnica, što je bio ulov, za koji suvremenik kaže da ga nijedna sijeda glava u Boki ne pamti. Već je neko vrijeme u Boki vladala nestašica ribe, a Muljanima je ribolov bio glavni način preživljavanja. Ovaj neobični ulov je stoga prepoznat kao dar njihova sumještanina – bl. Gracije, koji je i sam nekoć bio ribar. U zahvalu na spomenuti događaj, u Trstu je izrađen model ribe u srebru koji se i danas nalazi na Blaženikovu oltaru.

Najčitanije