21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Muo – Blagoslov mora

Po starom i za Boku Kotorsku jedinstvenom običaju, na prvi ponedjeljak nakon svetkovine Duhova, vjernici župe BDM Pomoćnice Kršćana na Mulu, okupili su na euharistijsko slavlje i na blagoslov mora.

Ovaj običaj, u narodu poznat kao Rusalje poznat je, i po mnogim drugim mjestima u svijetu, osobito onim župama koje su vezane za more kao što je to ribarsko mjesto Muo u Boki Kotorskoj. Narodni naziv Rusalje (lat. Rosalia, tal. Russaglia) prisutan u Dalmaciji odnosi se svetkovinu Duhova, oko tih dana su se slavio početak žetve, zahvaljivalo darovima koji dolaze iz prirode.

Mjesni župnik, don Robert Tonsati, naglasio je kako je ovo prigoda kao i u svakoj sv. misi, sjetiti se i živih i mrtvih ribara i pomoraca.

Blagoslov mora – Muo 2020. – foto Boka News

„Pokojnima molimo milost i milosrđe a živima molimo zdravlje, uspjeh i blagoslov. Danas kada se sjećamo svih pomoraca i ribara koji su od mora živjeli, po moru plovili, o mora prehranjivali svoje obitelji, sjetimo se i toga da nam je potrebno od majke Blažene Djevice Marije naslijedovati njezinu zahvalnost, njzinu poniznost. Ti skromni muljanski ribari nisu imali mnogo, ali na to malo znali su biti zahvalni, i zato su ovako lijepo okovali sliku BDM i stalno donosili darove zahvale svojoj crkvi. Bili su zahvalni Bogu za ono što primaju, za ono što imaju. Mi danas hoćemo više hoćemo bolje, novije, nikada nam dosta, a mi ne znamo zahvaljivati. Ovaj Blagoslov mora prigoda je da zahvalimo. Možda mi svi sada više ne živimo toliko od mora, ali ono nam je donjelo na drugi način svoj plodove. Možda niste svi ribari ili pomorci, ali izdajete sobe, ljudi dolaze ovde radi mora. Uvjek trebamo biti zahvalni za ono što primamo u životu i sa poniznošću primati i zahvaljivati, da se božiji blagoslov umnoži i da sami budemo ispunjeni i zadovoljni…“ – kazao je Tonsati.

Nakon sv. mise, vjernici su se u procesiji uputili do ponte ispod župne crkve gdje je obavljen Blagoslov mora, uz molitvu za ljude koji od mora žive.

U znak sjećanja na sve pomorce i ribare koje se nisu vratili u svoj rodni kraj, nakon blagoslova, položeno je cvijeće, a vjernici su bili u prilici premijerno čuti stihove pjesme “Blagoslov mora” koju j napisao Muljanin Gracija Gašo Marović.

Po povratku u župnu crkvu nakon osobne molitve, uz propisanu distancu, župljani su se okupili na zajedničkom druženju.

O ovoj jedinstvenoj tradiciji don Robert Tonasati za Boka News je kazao da se nekada ovaj običaj proslavljao uz velike svečanosti, sa jutarnjim procesijama kroz  mjesto, dok je danas reduciran na znatno jednostavniji oblik blagoslova.

Za vikend donosimo opširniju priču o ovom jedinstvenom običaju u Boki Kotorskoj.

Izvor:M.M.

Najčitanije