22 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzičko poetski program posvećen kraljici Teuti

Dani kraljice Teute u Rizinijumu
U okviru prvi put ustanovljene manifestacije ,,Dani kraljice Teute u Rizinijumu” u petak je na glavnom gradskom trgu u Risnu održan Muzičko poetski program posvećen ,,lijepoj” kraljici Teuti.
Pod kamenim voltovima prostorije koja je nedavno adaptirana za potrebe pijace, postavljena je izložba likovnih radova Prve slikarske kolonije ,,Teuta”. U vrlo interesantnom ambijentu, u kojem su se likovna djela sjedinila kao da su oduvijek tu, izložba je dobila karakter značajnog kulturnog dogodjaja.
Dani kraljice Teute u Rizinijumu

Posjetioci nisu krili oduševljenje radovima koje su slikarke iz Crne Gore, Sanja Raonić, Tea Franca, Ana Aleksić i Dijana Vukićević kao i Jelena Kašić i Verena Jakuš iz Hrvatske, vrijedno stvarale tokom sedam dana trajanja kolonije. Kao što je već i najavljeno izložba prodajnog karaktera sa ciljem da se oformi fond za izgradnju ili finansiranje prostora koji bi bio pogodan za kulturni i društveni život Risna. Brojni posjetioci su bili prijatno iznenadjeni prostorom koji je sinoć bio korišten za izložbu  i poželjeli da se upravo to mjesto i u budućnosti koristi za potrebe galerije. Program je započeo vokalno instrumentalni sastav iz Podgorice Kvartet ,,Lanterna”.

Dani kraljice Teute u Rizinijumu
Prisutne je u ime organizatora pozdravila Marina Dulović koja je zahvalila Zoranu Petrušiću akademskom slikaru iz Risna, koji je osmislio koloniju kao i direktorici TO Kotor Ani Nives Radović.
,,Drago mi je što je TO Kotor podržala ovaj projekat koji će se nadam se i u budućnosti nastaviti i još više razvijati jer Risan zaslužuje da pokušamo da vratimo sjaj prošlih vremena i da ponovo postane turistička destinacija koja zavredjuje veću pažnju”  – istakla je Radović otvarajući izložbu.
Dani kraljice Teute u Rizinijumu
Uz muzički program, mitove i legende o Rizinijumu i kraljici Teuti čitala je novinarka Tamara Vuković i Marina Dulović.
Dani kraljice Teute u Rizinijumu

Veče je završeno u lijepoj atmosferi i zadovoljstvu publike ponudjenim programom čime Risan poslednjih godina veoma oskudjeva. Manifestacija završava u nedjelju Sajmom starih zanata koji će se održati na risanskoj pjaci , ispod stare trgovačke ulice Gabela , od 8-11h.

Najčitanije