16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzikom iz Srednjega vijeka dočarali moralne pouke

Ensemble Labyrintus

Članovi „Ensemble Labyrintus“ iz Moskve nastupom u kotorskoj katedrali oduševili publiku


Kamerni duo, koji čine umjetnici iz Rusije – Danil Rjabčikov, izvođač na srednjevjekovnim instrumentima  citolj, latinska gitara i šifoni (hurdy-gurdy) i Jevgenij Skurat, bas-bariton, članovi „Ensemble Labyrinthus“, nastupio je u nedjelju sa programom paraliturgijske muzike „Civitas et prophetas“ (Građani i proroci) autora iz XII-XIII vijeka, koja je nastala za Katedralu “Notre-Dame” u Parizu. Za odabranu publiku koja je ispunila unutrašnjost katedrale Sv. Tripuna, u saglasju vokala i instrumenata, izveli su muziku edukativno-moralnoga karaktera na teme iz bogoslužja, ukazujući na društvene probleme vezane za nemoral, što se pokazalo zadivljujuće aktulenim i dan-danas.

Mijenjajući instrumente, Rjabčikov je pitkim zvucima pratio Jevgenijev glas moćnoga raspona. U sinergiji umjetničkog sklada dočarali su kako se to u Srednjem vijeku pjevalo po domovima i crkvama, u procesijama i u kaptolu za monahe, sveštenike i mirjane. Publika je uživala dok je uporedo sa zanimanjem pratila tekstove svih 14 pjesama po zapisima Valtera Šatilonskog, Filipa Kanclera, anonimnih autora i pjesama u aranžmanu Danila Rjabčikova, štampanih u programu na originalnom latinskom jeziku, uz prevode na ruskom, engleskom i našem jeziku.

Publika

-Nastupao sam na mnogim koncertima u Parizu, Njemačkoj, ali rijetko gdje sam doživio tako topao prijem kao ovdje. Fantastičan je doživljaj pjevati  ispred oltarnog dijela katedrale, koji je akustičan, potsjeća na crkve XII-XIII vijeka u Njemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj. Posebno je prijatan osjećaj svirati i pjevati pred publikomkoja je tiha i pažljiva, u prostoru gdje se i najmanji zvuk čuje. Nama je mnogo važno da nastupamo u ovakvim crkvama, kaže Rjabčikov za Boka News.

Majstore koji izrađuju ove muzičke instrumente u Francuskoj zovu “luthier”, a ove njihove su izradili meštri sa Korzike i drugih dijelova Evrope. Ansambl “Labyrinthus” nastupa u različitim sastavima od dvoje do 13 muzičara, u zavisnosti od programa.

– Ne radi se  samo o starim instrumentima, nego i o tome kako se svira na tim instrumentima, kako se pjeva, to su osobenosti koje pronalazimo u traktatima iz XII-XIII vijeka, to su istorijski formirane kompozicije. Mi ne znamo kako je to zvučalo tada, čak ne znamo ni kako je Betoven zvučao, audio zapisa nema – danas uzmete CD, uključite apparat i on vam reprodukuje muziku,  ali ove note vi postavljate u čovjeka-izvođača. Mi po svom osjećaju izvodimo djelo, pretpostavljamo kako je 800 godina zvučala ta muzika. Znamo koji su to bili instrumenti, kakvi su bili ukrasi, znamo kako se uklapao glas sa instrumentom i nastojimo da to kroz sopstvenu prizmu prenesemo i pokažemo. Interesantna su djela ove muzike – s jedne strane jednostavna, a sa druge strane, iznutra vrlo složena i sadržajna, objasnio je Rjabčikov.

Latinska gitara, šifoni (crosswords) i citolj

 S obzirom da se rodio u Sovjetskom savezu, gdje je bilo nezamislivo naučiti starinsku muziku, on je pohađao masterklase, putovao je u Bazel, gdje postoji čuvena škola koja se bavi upravo ovom mizikom. Skurat je specijalizivao vizantijsko pjevanje, a usavršavao se i kod čuvenoga horovođe Likurgosa Angelopulosa u Grčkoj…

Duo je prethodno nastupio u Herceg Novom, gdje će sutra ponovo održati concert, ali sa trubadurima. Ovi umjetnici zbog rata u Rusiji-Ukrajini već tri mjeseca žive u Herceg Novom.

Publika

Don Robert: Glazba se vratila doma

-Sa zadovoljstvom smo prihvatili predlog gospodina Danila da u našoj katedrali predstavi srednjevjekovnu muziku. Drago nam je što su došli,  jer svaki put kada se izvodi ova glazba u Kotoru, to znači da zapravo da ta glazba dolazi doma. Kotor je svojom katedralom I svojom univerzalnošću katoličke crkve bio povezan sa cijelom Zapadnom Evropom i ta glazba je “kolala” Evropom, to su bile razmjene preko samostana, išli su rukopisi od jednih do drugih. Nakon toliko stoljeća imamo priliku čuti nešto ovako lijepo. Radujemo se što smo imali priliku da ih ugostimo, kaže za Boka news don Robert Tonsati, organizator koncerta ispred Kotorske biskupije, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, sport i društvene djelatnosti  i Turističkom organizacijom Opštine Kotor.

 /M.D.Popović/

Najčitanije