14 C
Kotor

Slušaj online radio

MVEP osuđuje odluku Kotora da bazen imenuje po čuvaru logora

MVP RH

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) osudilo je u srijedu odluku kotorske Skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru “Zoran Džimi Gopčević”, čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

“Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose”, ističe MVEP u saopštenju.

Također izražava nadu da će nove vlasti Crne Gore “shvatiti kako ovakve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, koja je do prije samo godinu dana izgledala neupitno”.

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, a ima i europsko srebro i svjetsku broncu. No, t0kom devedesetih bio je zapovjednik straže u logoru Morinj, sabirnom centru pretežno za civile i malobrojne hrvatske branitelje s područja dubrovačke regije.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore usprotivilo se tome da bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića.

“Zoran Gopčević sportaš, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da nitko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reagovanja Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore nije vezano za sportsku karijeru Zorana Gopčevića, već za njegov angažman kao zapovjednika straže u logoru Morinj 1991. godine”, saopštilo je Vijeće krajem jula.

Vijeće je istaknulo da je više logoraša u svojim ispovijedima apostrofiralo njegovo ime u negativnom kontekstu.

Također je poslalo prosvjedno pismo ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te predsjedniku Općine Kotor, a obavijestili su i nevladine udruge te sve konstituente kotorske opštinske skupštine, “da još jednom provjere činjenice i ne kompromitiraju institucije koje predstavljaju pred domaćom i svjetskom javnošću koja bi donošenjem ovakve eventualne odluke svakako bila još jednom zgrožena kao i 1991.”.

Zatvoreni bazen do sada je nosio ime antifašiste Nikše Bućina, poginulog 1944. godine u borbi protiv četnika.

Izvor:Hina

Najčitanije