30 C
Kotor

Slušaj online radio

Na današnji dan prije 109 dogodila se jedna od najvećih pomorskih nesreća u povijesti

Titanik

Putnički brod Titanic potonuo je na današnji dan, 15. aprila 1912. godine, u najranijim jutarnjim satima, na svom prvom putovanju nakon što je u blizini Newfoundlanda udario u santu leda. U jednoj od najvećih pomorskih nesreća u povijesti poginule su 1523 osobe.

Nakon udara u ledenjak brod se počeo puniti vodom. Posada je imala točno 2 sata i 40 minuta da evakuira prije nego što brod potone.

Problem je bio u tome što je na svom prvom putovanju Titanic nosio samo 20 čamaca za spašavanje, koji su mogli primiti točno 1.178 ljudi, piše Pomorac.net. No, ukupan broj ljudi na Titanicu u trenutku katastrofe bio je oko 2.224.

Razlog zašto je stavljeno samo 20 čamaca bio je u zastarjeloj pomorskoj zakonskoj regulativi. Naime, ona je obvezivala brodove preko 10.000 tona da nose samo 16 čamaca s kapacitetom 990 ljudi. Dakle, Titanicovi čamci za spašavanje čak su i nadmašivali zakonske norme!

Zanimljivo je da je Titanic projektiran tako da je mogao nositi čak 64 čamca za spašavanje, koji bi mogli primiti oko 4.000 ljudi.

Najčitanije