17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Debelom brijegu još nema gužvi, Sitnica najprometnija

Otvaranje granica- Debeli brijeg

Na pet graničnih prelaza koji se nalaze na teritoriji opštine Herceg Novi, tokom juna je u Crnu Goru ušlo 105.765 putnika. Od toga je 28.786 ili oko 28 odsto državljana Evropske unije od kojih dio sigurno boravi u našoj državi – kazao je pomoćnik komandira Stanice granične policije Herceg Novi, Igor Bojović.

U odnosu na maj u junu je zabilježeno 87 odsto povećanje prelazaka putnika, 68 odsto vozila i 150 odsto plovila.

– Ako upoređujemo promet u odnosu na 2019. godinu od januara do jula imamo smanjenje prelazaka na našim graničnim prelazima i to putnika za 66 odsto, vozila za 48 i plovila za 60 odsto – navodi Bojović.

LUKE

Najveće povećanje prometa tokom prethodnog mjeseca zabilježeno je na Sitnici, graničnom prelazu za BiH. Na Debelom brijegu, graničnom prelazu sa Evropskom unijom, još nema gužvi.

– U toku juna najveći promet je zabilježen na GP Sitnica, naročito prethodnog vikenda. U subotu, je preko tog graničnog prelaza prošlo ukupno 7.321 putnik i 2.285 vozila – kazao je Bojović.

Takođe na lučkim prelazima u Herceg Novom u junu je zabilježeno povećanje broja putnika i plovila u odnosu na maj.

– Na GP Zelenika za 220 odsto je više putnika i 78 odsto više plovila, a na GP Kumbor – Porto Novi 615 odsto više putnika i 370 odsto više plovila – kazao je Bojović.

PROCEDURE

U cilju smanjenja gužvi i ove godine je Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo Plan mjera i aktivnosti na pojednostavljenju graničnih procedura za vrijeme ljetnje turističke sezone, a koji se primjenjuje od 1. juna do 15. septembra.

– Ovog mjeseca u Stanici granične policije Herceg Novi radni odnos zasnovao je određeni broj policijskih službenika koji su završili Policijsku akademiju, što će svakako unaprijediti rad granične policije, kako u redovnim aktivnostima, tako i tokom naredna dva mjeseca kada očekujemo dolazak većeg broja turista preko naših graničnih prelaza – kazao je Bojović.

Saradnja sa Frontexom

Prošlog ljeta Granična policija počela je saradnju sa Agencijom za zaštitu evropske i obalne granice Frontexom. Kako ističe Igor Bojović saradnja je odlična što pokazuje i činjenica da su na početku imali po dva policajca iz EU u rotacijama, a danas sedam na GP Debeli brijeg.

– Riječ je o kolegama iz Njemačke, Estonije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije koji su eksperti u određenim oblastima borbe protiv prekograničnog kriminala i koji su svakodnevno velika podrška našoj graničnoj policiji po pitanju provjere regularnosti vozila, provjere ispravnosti dokumenata i sprečavanja krijumčarenja – zaključio je.

/Ž.Kontić/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije