16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Jadranu izmjeren rekordni val – visine gotovo 11 metara

more – nevrjeme

Olujno jugo poharalo je cijelu hrvatsku obalu – rušilo se drveće, padale fasade, brodske su linije u zastoju, razina mora je porasla. Iz cijele Hrvatske pristižu izvještaji o šteti uzrokovanoj snažnim vjetrom i obilnom kišom. U Dubrovniku je zabilježen rekordan val od 11 metara.

Hrvatski hidrografski institut u Splitu izmjerio je rekordni val na Jadranu visine 10,87 metara koji je zabilježen u akvatoriju Dubrovnika, izvijestio je u srijedu taj institut.

Val je izmjeren  u utorak u 16 sati pokraj otočića Sv. Andrija.

Nažalost, prognoze su se ostvarile i upozorenja pokazala opravdanima. No, srećom, stanje će se danas smiriti, rekao je u srijedu glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Na većem dijelu Jadranu ipak će biti malo manje nepovoljno nego jučer kada se na nekim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda izmjerilo jugo jako kao rijetko kada u povijesti mjerenja – primjerice na splitskom Marjanu orkanski udar juga bio je čak oko 134 kilometra na sat, što je – prema preliminarnim neslužbenim analizama – treći po jakosti udar od sredine prošloga stoljeća. Jači su bili samo u februaru1986. i u novembru 1987.

U Splitu vatrogasci ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma Dioklecijanove palače.

Zamutio se izvor rijeke Jadro

Zbog veće količine kiše koja pada u posljednjih nekoliko dana, zamutio se izvor rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, izvijestili su iz splitskog “Vodovoda i kanalizacije”. Voda iz slavina još uvijek ispravna za piće.

– Uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro pokazao je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti, te je za očekivati kako bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira”, izvijestili su iz ViK-a.

Riječka tržnica jutros opet poplavljena

Iako su u Rijeci pale samo 22 litre po četvornom metru, riječka tržnica ipak je poplavljena i velikim dijelom voda doseže do gležnja. Iako nije u potpunosti pusta, prodavače se može na prste nabrojiti.

Najviše kiše u protekla 24 sata palo je na istarskom poluotoku te na Malom Lošinju. Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci, mjerna postaja na pulskom aerodromu izmjerila je 77 litara, a u dva dana 119 dok je još jači podatak s Maloga Lošinja – tamošnja dnevna količina je 71 litra, ali u dva dana ukupno su pale 142 litre po četvornom metru čime je nadmašen prosjek kiše u studenome na Lošinju.

Nevrijeme u Istri

Orkanski udari vjetra uz veliku plimu zahvatili su jučer i Istru, gdje je vjetar dosezao brzinu i do 150 km/h.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije