13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Na lokalitetu Trstenik u Kaštel Sućurcu arheolozi otkrili prastaru olupinu: datira iz 1. stoljeća prije Krista

Ronioci

Kada je 2006. godine Neno Rokov, inače ronilac splitskog Podvodno-istraživačkog kluba “Mornar”, na sućuračkom lokalitetu Trstenik otkrio brodsku konstrukciju iz prvog stoljeća prije Krista, bila je to prava arheološka senzacija koja je otvorila nove, dotad nepoznate stranice antičke prošlosti.

Na tom lokalitetu već su prethodnih godina u mulju otkriveni dolij ili pitos zapremnine 800 litara, koji je u međuvremenu izložen u splitskom Pomorskom muzeju, te oko deset amfora koje je istraživala skupina arheologa predvođena podvodnom arheologinjom mr. sc. Irenom Radić Rossi. Bio je to pravi mamac za arheologe, pa bi se, čim bi prikupili sredstva, vraćali u Kaštel Sućurac kako bi slagali mozaik iz prošlosti. Ovih dana opet su na starom mjestu s namjerom da se pozabave i drugim brodom koji je u međuvremenu nađen u mulju. No, skidanjem slojeva mulja naišli su prije dva dana na – treći brod!

– Lijepa se priča zavrtjela ovdje na sućuračkom lokalitetu. Još 2002. godine naišli smo na dolij s perforacijama koji je služio za čuvanje živih jegulja, najvjerojatnije, pa smo zabilježili trbuhe amfora, i dok smo ih vadili, locirana je konstrukcija s drvenim pilonima. Onda se 2006. godine ukazao čitav brod, a kasnije i drugi. Budući da redovito imamo poteškoća oko prikupljanja sredstava za daljnja istraživanja, sve je ostavljeno za neki sljedeći put.

Dok smo čistili brod 1, naš arheolog je dobio zadatak očistiti malo oko prove kada je naletio na rebra od broda, vanjske oplate, kobilicu… Sve smo dokumentirali za idući put, a prije dva dana smo čistili obalnu konstrukciju sa sjeverne strane i u produžetku naišli na još jedan brod. Sad nam tek predstoji zadatak sve rekonstruirati što je bilo u prošlosti – kazuje nam Irena Radić Rossi.

Pronađena konstrukcija prvog broda duga je oko dvanaest, a široka oko pet metara. Pretpostavka je da je drugi brod sličnih dimenzija, dok je ovaj treći nešto manji. Ono što se do sada zaključilo je da su brodovi ravnog dna, s gusto složenim rebrima, što ukazuje na to da su se s njima prevozili teški tereti poput kamenja za gradnju, možda s Brača.

– Datiraju iz 1. stoljeća prije Krista, a riječ je o rimskim carskim brodovima koji su služili za teret, za potrebe antičke Salone, jer je ovdje na lokalitetu Trstenik bio zapadni ulaz u staru Salonu i vjerojatno se tu nalazi čitav gospodarski kompleks. Sada moramo stati s istraživanjem do idućeg puta, no skinut ćemo dio sedimenta i nalazište pokriti geotekstilom, a vjerojatno i kamenjem ocrtati odraz broda kako bi na morskom dnu ostao trag broda – kaže Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koja je za ovu prigodu okupila šaroliku ekipu podvodnih arheologa i studenata iz Podgore, Splita, Kaštela, Zagreba i Češke. Iako je nalazište u plitkom moru, ronioci su imali zahtjevan zadatak zbog devastiranog okoliša i muljevitog dna.

Dolazak u Split Radić Rossi iskoristila je i za predavanje u prostorijama udruge UPA Rostrum, gdje je istaknula geografsku i povijesnu važnost kaštelanskog zaljeva, koji u arheološkom smislu predstavlja veliki potencijal. Dosadašnjim istraživanjima ustanovljena su nalazišta Kopilice, Resnika, Torca, Trstenika, luke Salone, Spinuta, Vranjica, Barbarinca i niz drugih manjih nalazišta. Na poznatim lokalitetima pronađeni su artefakti iz različitih vremenskih razdoblja, u vidu pilona, dasaka i keramičkih posuda. Trstenički dolij, inače antička posuda za skladištenje namirnica, za sada je jedini poznat u cijelosti očuvan prošupljeni dolij.

Najčitanije