19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

HTZ pokrenuo portal za online plaćanje turističke takse u nautici

nautika

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) pokrenula je portal za online plaćanje turističke takse u nautici, koja se dosad mogla plaćati samo u lučkim kapetanijama i njezinim ispostavama, izvijestili su u petak iz HTZ-a.

Riječ je o portalu nautika.evisitor.hr, u sklopu kojeg se na više jezika nude upute nautičarima o tome kako platiti tu pristojbu, odnosno koje ih na jednostavan i pregledan način vode kroz proces prijave i plaćanja turističke pristojbe.

Osim na hrvatskom jeziku, dostupan je i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a portal podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brandova.

Nakon što izvrši plaćanje turističke taksee, nautičar dobiva potvrdu na svoju email adresu, koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu, savjetuju iz HTZ-a.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je važnost nautike kao jednog od najvažnijih hrvatskih turističkih proizvoda, za kojim je potražnja posebice izražena u ovim tržišnim okolnostima sa pandemijom koronavirusa.

“Podaci o broju prodanih potvrda, odnosno vinjeta u nautici, pokazuju da ih je od početka ove godine do 15. jula prodano više od 7.000, što je 53 posto rezultata ostvarenog u prošloj rekordnoj godini. Dobre rezultate bilježimo i u segmentu nautičkog chartera, u kojemu je po podacima iz sustava eCrew u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno gotovo 200 hiljada noćenja ili oko 57 posto lanjskog rezultata”, iznosi Staničić.

Smatra da će online plaćanje turističke pristojbe u nautici pridonijeti ne samo jednostavnijem plaćanju, nego i sigurnosti nautičara i turističkih i lučkih djelatnika, pogotovo u situaciji kada su na snazi epidemiološke preporuke socijalnog distanciranja.

Iz HTZ-a pritom još podsjećaju da sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi nautičari mogu platiti turističku pristojbu prema duljini plovila, a od ove godine (2020.) i prema broju osoba, odnosno broju noćenja ako je to za njih povoljnije, što je, kako dodaju, najčešće slučaj tijekom kraćeg boravka u destinaciji.

Najčitanije