15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Orjenu posađeno 5.000 sadnica

Sadnja na Orjenu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume sproveli su na području Herceg Novog, na Orjenu, akciju pošumljavanja, u okviru akcije koja se sprovodi širom Crne Gore pod sloganom “Za svakog stanovnika po jedna sadnica”.

“Današnjoj akciji  pošumljavanja Orjena pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume, učestvovali su i predstavnici Agencije za razvoj i zaštitu Orjena iz Herceg Novog, predstavnici lovačkog udruženja “Orjen” , učenici JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, planinarska sekcija Osnovne škole “Milan Vuković”  Herceg Novi, kao i članovi izviđačkog odreda “Orjen”- Herceg Novi”, saopštilo je Ministarstvo.

Državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede Milosav Anđelić istakao da je briga za očuvanje šumskog bogatstva, po kome smo prepoznati u Evropi, nešto što nas sve ujedinjuje u zaštiti prirodnih i društvenih vrijednosti  naše države.

“Na nama je da učinimo sve da očuvamo i unaprijedimo prirodne resurse, prioritet u šumarstvu očuvanje, plansko i održivo korišćenje šuma”, kazao je Anđelić.

U suočavanju sa izazovima, kakvi su negativni uticaji klimatskih promjena, koji mogu dovesti do značajnih poremećaja u ekosistemu  šuma, on je ukazao na potrebu zajedničkog odgovora šire zajednice i svakog pojedinca.

Sadnja na Orjenu

“Nastojaćemo i u narednom periodu da ovakvim i sličnim aktivnostima podstaknemo širi interes društvene zajednice za uključivanje u ovakve i slične aktivnosti kako bi svi dali lični doprinos očuvanju prirodnih resursa i životne sredine”, kazao je Anđelić.

U saopštenju se ističe da današnja akcija ima poseban značaj, jer je riječ o planini koja povezuje zaleđe Herceg Novog sa zelenim dijelom grada, i na kojoj šume imaju višestruke funkcije koje se ogledaju, ne samo kroz zaštitnu, već i druge uloge, prije svega, rekreativne, turističke, edukativne i estetske.

Na današnjoj akciji posađeno je ukupno 5.000 sadnica bora od ukupno planiranih 20. 000 na ovom prostoru. Najvredniji bili su najmlađi, hercegnovski srednjoškolci i članovi planinarskih i izviđačkih sekcija osnovnih škola.

Najčitanije