26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Na otoku Gospe od Škrpjela tradicionalno proslavljena Velika Gospa

Tradicionalno obilježavanje Blagdan Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije, još u ranim jutarnji satima najavila su zvona brojnih crkava u Boki Kotorskoj.

U prisustvu mještana, hodočasnika i malog broja turista zbog aktuelne epidemije koronavirusa, a uz poštovanje NKT mjera, najsvečanije je bilo na otoku Gospe od Škrpjela.

„Velika Gospa posebno se slavi ovdje na otoku, Gospa od Škrpjela koje je najznačajnije svetište istočnog dijela Jadrana. To je biser Boke Kotorske, „ploveća“, jedinstvena pinakoteka na Jadranu koja šalje jednu divnu poruku.

Velika Gospa 15.avgust 2020. foto Boka News

Naime, braća Martešići još 1452. godine, su na hridi našli sliku Bogorodice. Dvjesto godina se na tom mjestu potapaju stari brodovi i kamenje. Koliko je bilo potrebno vjere, truda, nade, i to je poruka nama. Naši preci su imali čvrstu nadu da će na tom njihovom trudu, na nasutom otočiću nakon dvjesto godina izrasti jedna predivna crkva koja će povezivati i ujediniti ljude iz svih krajeva svijeta… “ – kazao za naš portal upravitelj Gospe od Škrpjela don Srećko Majić, koji je danas u jutarnjim satima služio zlatnu misu, 50 godina svećeničkog rada upravo na Gospinom otočiću.

Centralnu svetu misu služio je  mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj kotorske biskupije i nadbiskup barski, koji je u propovijedi pozvao Blaženu Djevicu Mariju da nam pomogne u borbi protiv koronavirusa.

On se posebno zahvalio don Srećku Majiću za sve što je učinio za Gospu od Škrpjela i Perast,  čestitao zlatnu misu i 50 godina svećeničkog rada, što su vjernici ispratili dugotrajnim aplauzom.

Velika Gospa 15.avgust 2020. don Srećko Majić – foto Boka News

Katolički vjernici u Crnoj Gori danas su proslavili blagdan Velike Gospe svetim misama na otoku Isusovaca Gospe od Milosti, u tivatskom zalivu i u Baru, u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke.

Više fotografija na našoj facebook strani

Najčitanije