24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Pagu obilježeno sto godina od najveće pomorske tragedije na Jadranu

Euterpe Foto: Dunja Pavešić

Po prekrasnom sunčanom vremenu, koje kao da je svojom toplinom i ljepotom uveličalo komemoraciju i odavanje počasti žrtvama potonulog parobroda “Euterpe”, koji je prije tačno 100 godina potonuo u neposrednoj blizini Luna, 20. listopada u organizaciji Grada Novalje održano je odavanje počasti stradalima i obilježena je stota obljetnica najveće pomorske tragedije za Jadranu.

Austrougarski parobrod “Euterpe” potonuo je 1918. u završnim operacijama Prvoga svjetskog rata, a prevozio je više od tisuću vojnika i članova posade. Potopila ga je talijanska mornarica koja je ispalila tri torpeda, od kojih je jedno bilo presudno. U spašavanje nastradalih uključili su se razarač Magnet i novaljski ribari te spasili 450 osoba, ali nažalost stradalo je više od 600 vojnika i članova posade.

Taj tragični događaj obilježen je na moru, u novaljskom akvatoriju, točnije ispred Luna, odnosno na području potonuća broda. Uz Grad Novalju, predstavnike lokalne uprave i gradonačelnika Ante Dabe, odavanju počasti odazvalo se austrijsko Ministarstvo obrane koje je predstavljao brigadir Martin Kukla, vojni izaslanik Oružanih snaga Republike Austrije u Republici Hrvatskoj.

Brod je otkriven 1999. godine, a velik doprinos dali su ronioci predvođeni Vedranom Dorušićem, vlasnikom ronilačkog centra „Fokaˮ iz Šimuna. Neposredno prije komemoracije za stradale putnike broda “Euterpe”, upriličene na brodu “Festini”, na dubinu od 80 metara zaronili su Dražen Gorički, Leo Lušić i Vladan Strigo i u izvrsnim vremenskim uvjetima obavili podvodno snimanje broda Euterpe, položivši jedan vijenac u spomen i čast stradalih u samu utrobu broda.

Prema riječima gradonačelnika Novalje Ante Dabe cilj je obilježavanja te najveće pomorske tragedije na hrvatskom bio odati dostojanstvenu počast svim stradalima, ali i ukazati na besmisao rata i ratnih stradanja, uz svesrdnu želju i nadu da se takva i slična stradanja više nikada neće ponoviti.

Parobrod “Euterpe” predstavlja našu najveću plavu grobnicu i pod zaštitom je Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao podmorsko arheološko nalazište. Istog dana, u 19 sati Vedran Dorušić održao je predavanje za javnost pod nazivom „100 godina Euterpe u Jadranuˮ te upoznao prisutne sa svim karakteristikama i povijesnim činjenicama “Euterpe”, a u Gradskoj knjižnici postavljena je i izložba povodom stote obljetnice potonuća parobroda “Euterpe”.

Najčitanije