21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Na pomolu rješenje problema lutajućih goveda u Tivtu?

Komnenović i Stijović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Tivat, gdje se susreo sa predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem i njegovim saradnicima. Oni su između ostalog razgovarali o višegodišnjem gorućem problemu tzv. lutajuće stoke, koja se bez kontrole kreće naseljima u gornjim djelovima grada i uništava imovinu građana.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pružiće kompletnu logistiku u skladu sa svim zakonskim procedurama, kako bi ovaj problem bio efikasno rješen. U njegovo rješavanje na terenu aktivno će biti uključeni Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat, pripadnici Službe zaštite, Komunalno preduzeće i službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat. Ministarstvo će obezbjediti prisustvo predstavnika nadležnih državnih institucija, u prvom redu Sektora za veterinu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Uprave za inspekcijske poslove, koje će pomoći proces hvatanja i transporta goveda.

Ukoliko nadležni evidentiraju govedo sa ušnom markicom, koje se kreće bez nadzora javnim površinama, vlasnik će biti identifikovan i kažnjen. Takođe, ukoliko nadležni evidentiraju kretanje bez nadzora goveda koje nije obilježeno ušnom markicom, ono će biti proglašeno državnom imovinom, biće sprovedeno u karantin na period od mjesec dana, nakon čega će biti donijeta odluka o daljem postupku.

Komnenović i Stijović su razgovarali i o valorizaciji zemljišnog kompleksa nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo – Bokaprodukt“,  preko puta Aerodroma Tivat, o promjeni planske dokumentacije kako bi se ovom kompleksu vratila stara namjena poljoprivredno obradive površine. Razgovor se vodio i o saniranju divlje deponije građevinskog materijala, koja je nastala na ovom lokalitetu, te uređenju ovog prostora.

Najčitanije