14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Na pragu dogovora: Trgovine će raditi i nedjeljom, radnici dobijaju slobodan dan i duplu dnevnicu?

Samoposluga – foto pixabay

Obaveza poslodavca ukoliko dođe do dogovra u vezi radne nedjelje bila bi da isplati 100% uvećanu dnevnicu za radnu nedelju i da radnik koji radi nedelju ne radi ponedeljak. Na taj način bi radnik mogao da zaradi više od 100 do 150 e mjesečno, a da ima sva garantovana prava.

Savez sindikata, Unija slobodnih sindikata i Unija poslodavaca Crne Gore, koji sa Vladom čine socijalni savjet, na pragu su dogovora oko rada trgovina nedjeljom, saznaje portal “Dana” iz pouzdanih izvora,

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nastoji da dođe do dogovora između radnika i poslodavaca, što bi bio istorijski korak naprijed za unapređenje prava radnika sa kojim bi se saglasila i Unija poslodavaca Crne Gore.

– Iako su prethodnih dana pojavile brojne dezinformacije u vezi sa vraćanjem na stari sistem rada u trgovinama, ali je jasno da smo na pragu dogovora Unije slobodnih sindikata, Saveza sindikata Crne Gore i Unije poslodavaca Crne Gore, koji sa Vladom, čine socijalni savjet – kaže sagovornik poratla “Dana” koji je dio pregovaračkog procesa, a koji je želio da ostane anoniman.

Obaveza poslodavca ukoliko dođe do dogovra u vezi radne nedjelje bila bi da isplati 100% uvećanu dnevnicu za radnu nedelju i da radnik koji radi nedelju ne radi ponedeljak. Na taj način bi radnik mogao da zaradi više od 100 do 150 e mjesečno, a da ima sva garantovana prava, u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove koja bi otvorila posebnu liniju za prijavu nepravilnosti i pooštrila kazne za nepoštovanje dogovorenih prava za radnika,

Inače, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma saopštilo je da da vijesti o vraćanju na stari sistem rada u trgovinama, odnosno radnu nedelju nisu istinite.

Oni su kazali da se dogovor o neradnoj nedelji može postići jedino dijalogom i dogovorom svih socijalnih partnera u Socijalnom savjetu.

“MERT u saradnji sa predstavnicima poslodavaca i oba reprezentativna sindikata vodi intenzivne razgovore kako bi se pronašao model kojim će se unaprijediti prava radnika i omogućiti im zagarantovano pravo na dostojanstveni rad, uz jasne mehanizme inspekcijske kontrole koji će garantovati da se sve dogovoreno na Socijalnom savjetu mora strogo poštovati”, navodi se u saopštenju.

Izvor:Dan

Najčitanije