19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Na splitskom Lovrincu ispraćen Jakša Fiamengo – svi su zaplakali kada je klapa zapjevala pjesmu

Jakša Fiamengo foto Hina

Poštovaoci i i prijatelji u subotu su se na splitskom groblju Lovrinac posljednji put oprostili od pjesnika, književnika, novinara i akademika Jakše Fiamenga, koji je u 73. godini života umro 27. decembra prošle godine.

Klapa Pasika zapjevala je ‘Sutra će te ponit njih šest među ruke…’, a malo tko je mogao suspregnuti suze. Nakon posljednjeg pozdrava, u 11 sati krenula je povorka za legendu dalmatinske pjesme.

Lijes s posmrtnim ostacima odvezen je do splitske gradske luke, odakle je trajektom prevezen na Vis, gdje će u poslijepodnevnim satima Fiamengo biti pokopan u rodnoj Komiži.

Glazbenik Zlatko Stipišić Gibonni je za Fiamenga rekao kako je bio veliki pjesnik kojeg se najbolje može upoznati kroz njegove pjesme. “Fiamengo je bio veliki čovjek i veliki pjesnik”, istaknuo je Gibonni.

– Fiamengo je bio veliki čovjek i veliki pjesnik – istaknuo je Gibonni. Jakša je i pokojnom pjevaču Oliveru Dragojeviću napisao preko 60 pjesama čime se ponosio, a Olivierova supruga Vesna Dragojević došla je na sprovod kako bi se oprostila od dugogodišnjeg prijatelja. Uz nju je stajao putopisac i redatelj Stipe Božić (68).

Glazbenik i skladatelj Tomislav Mrduljaš poručio je kako je Fiamengo “sve zadužio.” “Fiamengo će zauvijek ostati upisan u povijesti dalmatinske pjesme i našeg svijeta koji voli tu pjesmu”, rekao je Mrduljaš.

U svojim oproštajnim govorima pjesnici Miki Bratanić i Siniša Vuković istaknuli su iznimno veliku važnost Fiamengove pjesničke riječi, a Vuković je naglasio da je Fiamengo bio “zadnji bard dalmatinske poezije”.

 U Splitu će se u ponedjeljak, 7. janura održati komemoracija.

Jakša Fiamengo umro je u prošli četvrtak ujutro u splitskom Domu za stare i nemoćne.

Rođen je na Komiži na otoku Visu 1946. godine. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama “Pred obećanom zemljom” objavio je 1966. godine, dok je prvu samostalnu zbirku “More koje jesi” objavio dvije godine kasnije.

Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more.

Radni vijek proveo je kao novinar. Do umirovljenja 2009. godine radio je u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i urednik nekoliko časopisa. Nagradu za životno djelo u novinarstvu dobio je 2014. godine. O Fiamengu je 2004. godine HTV snimio dokumentarni film “Čovik od riči”.

Pisao je knjige za djecu, a autor je tekstova mnogih klapskih i drugih dalmatinskih pjesama, među kojima su najpoznatije “Piva klapa ispo’ volta”, “Nadalina”, “U prolazu”, “Infiša san u te”, “Promenade”, “Ja sam pjesma”, “Karoca gre”, a za tekstove pjesama osvojio je dvije dvije nagrade “Porin” za životno djelo 2002. i 2007. te tiražne “Zlatne ptice” Croatia Recordsa.

Fiamengo je bio počasni član Međunarodnog festivala klapa Perast.

Najčitanije