21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Na spomeniku Bezmetković obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom 9. maj obilježen je prigodnim programom na spomeniku Bezmetković, gdje su Organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata u Herceg Novom zajedno s predstavnicima lokalne samouprave položili vijence.

Prisustvovali su članovi hercegnovske Organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata iz perioda 1941-1945, Slobodan Novaković, Đorđije Zloković i Ranko Kišić, menadžer Opštine Herceg Novi, Dušan Vukić, sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Kratak pregled istorije održala je profesorica Lidija Štanjo, dok su stihove recitovali učenici osnovnih škola i SMŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Vukić je istakao da naš narod posebno cijeni ideju slobode, možda čak više nego neki drugi narodi, vjerovatno zbog geografskog položaja na raskršću istoka i zapada, teritoriji koju su uvijek tražili različiti osvajači u svim epohama. Takođe je naglasio da sloboda nikad nije imala cijenu, bez obzira na period u kojem se nalazila.

Dan pobjede nad fašizmom

“Mali ali dični grad Herceg Novi pamti i svoje prvoborce, narodne heroje, borce i u Prvoj Bokeškoj brigadi i u Orjenskom bataljonu, ali i u svim drugim četama, brigadama, bataljonima koji su ne šetedeći svoj život branili svoj grad, državu i narod. Ne zaboravljamo ni zatočenike, strijaljane i ubijene, ne zaboravljamo Spasića i Mašeru, pet mladih djevojaka – pet Danica, sve one hrabre kojima je bila čast poginuti za slobodu. Njihova imena nose novski trgovi, ulice, stepeništa, šetalište, obrazovne i druge ustanove, sportski klubovi”, istakao je Vukić i poručio da uz njihove svijetle primjere svi učimo da nikada ne pognemo glave nego se borimo za istinu, pravdu i slobodu.

Ceremoniji je prisustvovao i sin autora spomenika Bezmetković, poznatog crnogorskog vajara Luke Tomanovića, arhitekta Branko Tomanović.

Dan pobjede nad fašizmom

“Na ovom svetom mjestu naših stradalih sugrađana sa suzama u očima slavimo njihovu i našu pobjedu. Ponosmi smo, jer se zahvaljujući vama svrstavamo u slobodarske narode kojima se divi cijeli svijet. Jugoslovenski narodi su za slobodu dali oko milion osamsto hiljada žrtava, od kojih 300 hiljada poginulih u borbama. Danas, nažalost, postoji relativizacija doprinosa u toj borbi za slobodu, a paraleleno sa tim i prekrajanje istorije, pa se žrtve pretvaraju u zločince, a zločince u žrtve. Tome se moramo suprostaviti tako što ćemo slaviti naše junake”, istakao je Tomanović.

Praznik je u ime predsjedništva i Upravnog odbora OBNOR-a čestitao Đorđije Zloković, zahvalivši što su se okupili u tolikom broju, posebno učenicima i nastavnicima hercegnovskih škola, koji su pripremili umjetnički program i na taj način poezijom i prozom podsjetili na tekovine NOR-a.

Najčitanije