14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Žutoj plaži u Kotoru mještani i turisti se i dalje kupaju uprkos zabrani, rizikujući sopstveno zdravlje…

Žuta plaža Kotor – foto Boka News

Crvena zastava kao simbol zabrane kupanja od 30. juna se vijori na Žutoj plaži u Kotoru, zbog lošeg kvaliteta morske vode, odnosno zagađenosti, koju su konstatovali stručnjaci Instituta za biologiju mora.

Iz Morskog dobra su ranije kazali da su obavijestili nadležne inspekcijske organe o stanju kvaliteta vode na ovoj plaži kao i na lokaciji Benovo 01 također u Kotoru i zatražili hitnu inspekcijsku kontrolu tih lokacija.

Naša ekipa u petak je razgovarala sa pojedinim mještanima i turistima koji se bezbrižno kupaju na Žutoj plaži. Jedan od mještana nam je kazao da je taj problem godinama prisutan i da se ne uzbuđuje zbog toga jer je vjerovatno postao imun kako kaže.

Žuta plaža Kotor – foto Boka News

Turistkinju sa malim djetetom smo pitali značili joj nešto crvena zastavica koja je istaknuta na plaži, na što je ona odgovorila da je nije ni primjetila. Kada smo joj objasnili problem kaže da prvi put čuje za tako nešto, da je niko nije upozorio.

„Jedino što sam primjetila je da na ovoj plaži ima malo ljudi i onih koji se kupaju što me baš iznenadilo za ovo doba godine. Čudime da inspekcija nije postavila više upozorenja u vidu plakata ili na neki drugi nači nas upozorila da se ovdje ne kupamo…“ – kaže ona.

Načelnik Komunalne policije Kotor Zoran Vučinović za Boka News je kazao da je u njihovoj nadležnosti upozoriti građane na opasnost i provjeriti da li je istaknuta crvena zastava.

Žuta plaža Kotor – foto Boka News

„U više navrata smo upozoravali da je zabranjeno kupanje, ali zante kakvi su već građani. U konkretnom slučaju nadležan je Inspektor za vode. Mislim da je probleme havarije na kanalizacionom sistemu koji je uzrokovao ovo zagađenje riješen i očekujemo novo ispitivanje kvaliteta morske vode. Do nove analize crvena zastavica i zabrana kupanja ostaje na snazi“ – kazao je Vučinović“.

Kako je pomenuta zabrana i dalje na snazi, a zbog gotovo svakodnevnog prisustva kupača još jednom upozoravamo da, prije svega zbog sopstvenog zdravlja, izbjegavaju kupanje na ovim plažama.

Izvor:M.M.

Najčitanije