21 C
Kotor

Slušaj online radio

Nabavka tobogana od skoro 100.000 eura dio prijave podnešene SDT-u

Montaža tobogana (Foto: RCG)

Skupocjeni ledeni tobogan, čije iznajmljivanje je prvobitno bilo planirano od 15.februara do 15.marta, stigao je sa zakašnjenjem od desetak dana. Turistička organizacija Herceg Novog platila ga je 98.000 eura bez PDV-a, putem direktne pogodbe, što je bila tema žustre rasprave na skupštinskom zasjedanju poslednjeg dana januara.

Nabavka tobogana, za koju nezavisna odbornica i šefica pravne službe u Turističkoj organizaciji Slavica Božović tvrdi da je bila nezakonita, dio je krivične prijave koju je podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog nezakonitog trošenja novca iz kase Tursitičke organizacije.

Na planinama nema snijega, ali je zimske čarolije moguće doživjeti na moru. Montaža ledenog tobogana, koji je trenutno vruća tema u gradu, počela je u Herceg-Novskom parku Boka.

Stigao je iz Španije sa desetak dana zakašnjenja, a turistička organizacija ga je platila 98.000 eura ili 3.300 eura dnevno za period od 25. februara do 25. marta.

Direktorica Turističke organizacije Milja Vitorović kaže da je toliko koštao jer je najbolji i najveći.

“Zaista jeste najveći, zaista se pomilju te tri trake i oprema koje su klasične sanke. Jedini takav koji postoji u Evropi jeste jedan u Njemačkoj”, kazala je ona.

Nabavka tobogana bila je tema žestoke rasprave među odbornicima Skupštine opštine krajem januara prilikom usvajanja plana rada turističke organizacije za 2024. godinu.

Montaža tobogana (Foto: RCG)

Čulo se da je nabavka tobogana dogovorena putem direktnih pregovora sa preduzetnicom Valentinom Katić iz Beograda i njenom firmom PR Star Media sa kojom je direktorka Milja Vitorović, koja je na to mjesto došla kao kadar DF-a, i tokom prošle godine sklopila niz sličnih ugovora.

O tome je detaljno govorila nezavisna odbornica Slavica Božović, inače pravnica u Turističkoj organizaciji koja je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela prijevu zbog niza nezakonitih radnji direktorike Vitorović.

“Ja sam upozorila da Zakon o javnim nabavkama obavezuje. Ne može se raspisati nijedna javna nabavka ukoliko nisu obezbijeđena sredstva budžet. Javna nabavka je raspisana u trenutku kad mi budžet nismo imali. Znači, mi smo tu direktno prekršili zakon o javnim nabavkama”, kaže Božovićeva.

Direktorica Turističke organizacije Herceg Novi Milja Vitorović kazala je da je sve rađeno u skladu sa zakonom i objasnila da je dogovor sa Valentinom Katić postignut zbog hitnosti nabavke.

“Da je opravdana hitnost. Jer, evo, mi nismo mogli da znamo da nećemo dobiti saglasnost na ovaj plan 27. i da će se to prolongirati mjesec dana”, kaže Vitorović.

Nije tačno da je nabavka bila hitna, reagovala je Božović.

“Pregovorima za ledenim toboganom se pristupilo krajem augusta ili početkom septembra sa konkretnim ponuđačem Valentinom Katićem. Znači, ne da se nije znalo, znalo se, odlično, i imalo se tri puna mjeseca, ako ne više, da se pripreme sva dokumenta i da se sprovede javna nabavka u zakonu i tom sprovedenom postupu otvoreni postupak javne nabavke i da se izabere najbolji ponuđač. Naravno, to se nije uradilo jer je se tendenciozno išlo samo prema jednom ponuđaču sa kojim je i zaključen u decembru ugovor na osnovu kojeg je Valentini Katić isplaćeno 30.000 eura. Znači, ona je već dobila 30.000 eura za ledeni tobogan i sad pričamo o javnoj nabavci za još plus 98.000 eura”, kaže Božović.

Ledeni tobogan trebalo je da stigne 15. februara na početku praznika Mimoze, a direktor Direkcije festivala i potpredsednik opštine Miloš Konjević iz Novske liste, saglasan je da je tobogan skup.

“Ja sam ušao par sajtova u okruženju, u Srbiji, koliko košta to i to nam je izlazilo tu njihovim nabavkama 18.000 plus PDV. Ja kad sam čuo da je 98.000 tobogan plus PDV, ja stvarno sam se ogradio od toga  i to predsjednik zna”, kaže Konjević.

Nabavka ledenog tobogana sporna je i za odbornicu Novske liste, Draganu Stanišić.

“Zašto tobogan košta toliko koliko košta, s obzirom da smo čuli da imamo raznih varijanti tobogana, ali da iste ne prelaze iznose od 40.000 eura. Zašto mi naš plaćamo 100.000 eura, zašto smo išli neposrednom pogodbom. Ovdje je rečeno da ugovor nije potpisan, vidimo da ni finansijski plan nije bio usvojen, ali avans za tobogan uplaćen”, kaže Stanišić.

Iznajmljivanje tobogana nije problematično, ali način na koji je to urađeno jeste, smatraju odbornici Jovan Subotić iz Novske liste i Borivoje Vuković iz DPS-a.

“Tobogan nije sporan, koliko god da mu je cijena, ako je nabavljen po Zakonu o javnim nabavkama, ako je nabavljen tenderom”, kaže Subotić.

“Vi ste potvrdili, kao što sam sumnjao, da je sintetički, da nije ledeni tobogan, da se ne proizvodi led. Nemam ništa sporno, eko, pohvala, sve super, samo želim da naglasim da je taj sintetički još jeftiniji od ledenog”, kaže Vuković.

Plan rada Turističke organizacije na kraju je, uprkos svemu, po direktivi vladajućih političkih partija, tijesnom većinom, usvojen.

Odbornica Božović uvjerena je da će Specijalno državno tužilaštvo uskoro dati odgovor na pitanje da li je tokom prošle godine iz kase Turističke organizacije Hercegovine zakonito potrošeno skoro pola miliona eura, a nabavka ledenog tobogana samo je dio te priče.

/LJ. Vukotić/

Izvor:Radio CG

Najčitanije